Veleposlanik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzija rekao je večeras Vijeću sigurnosti UN-a da će, ako zapadne zemlje dopuste Ukrajini izvesti dalekometne napade na Rusiju, zemlje NATO-a "ući u izravan rat s Rusijom".

"To je činjenica. NATO će biti strana koja je izravno uključena u neprijateljstva protiv nuklearne sile. Mislim da to ne biste trebali zaboraviti, razmislite o posljedicama", rekao je Nebenzija 15-članom vijeću.

Dramatična eskalacija ruske retorike

Ruski veleposlanik tako je ponovio riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je jučer rekao da bi bilo kakva zapadna odluka da dopusti Kijevu da koristi dalekometno oružje protiv ciljeva unutar Rusije značila da bi NATO bio "u ratu" s Moskvom - što je dramatična eskalacija Putinove retorike o ratu koja je započela ruskom invazijom u veljači 2022.

"To bi u značajnoj mjeri promijenilo samu prirodu sukoba", rekao je ruski predsjednik novinaru državne televizije. "To bi značilo da su zemlje NATO-a, SAD, europske zemlje u ratu s Rusijom. Dodao je da će Rusija kao rezultat toga donijeti "odgovarajuće odluke na temelju prijetnji s kojima ćemo se suočiti".

"Putin poslao jasnu poruku Zapadu"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin poslao jasnu poruku zapadu o posljedicama dopuštanja Ukrajini da udari na ruski teritorij te da nema sumnje da je Putinova poruka stigla do onih kojima je bila namijenjena.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer nalazi se u Washingtonu, gdje će se kasnije danas sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, pri čemu se očekuje da će se dogovoriti da Ukrajina može koristiti dalekometne rakete Storm Shadow koje je isporučila Britanija na ciljeve unutar Ruske Federacije.