Američki državni tajnik Antony Blinken danas je branio odluku odgode dostave 3500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti da će biti iskorištene u napadu na grad Rafah na jugu Gaze, rekavši da Izraelu nedostaje "uvjerljiv plan" zaštite 1,4 milijuna civila koji su se ondje sklonili.

U razgovoru u emisiji 'This Week' na ABC Newsu, Blinken je rekao da je Joe Biden i dalje odlučan u tome da pomogne Izraelu da se obrani i da je isporuka 3500 bombi težine 900 i 230 kilograma jedini američki paket oružja koji je zadržan.

Zabrinuti smo zbog načina na koji se koriste bombe"

To bi se moglo promijeniti, kako je dalje rekao, ako Izrael pokrene sveobuhvatni napad na Rafah, što Izrael kaže da planira kako bi iskorijenio borce militantne skupine Hamas.

Biden je jasno dao do znanja da ako Izrael "pokrene veliku operaciju na Rafah, tada postoje određeni sustavi koje nećemo podržavati i isporučivati za tu operaciju", rekao je Blinken.

"Stvarno smo zabrinuti zbog načina na koji se koriste", nastavio je. Izrael mora "imati jasan, uvjerljiv plan zaštite civila, koji mi još nismo vidjeli".

U Gazi poginulo barem 35.000 Palestinaca

U Rafahu se sklonilo 1.4 milijuna Palestinaca, od kojih su mnogi raseljeni iz drugih dijelova Gaze odakle su pobjegli od borbi i izraelskog bombardiranja, usred teške nestašice hrane i vode.

U izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi stradalo je barem 35.000 Palestinaca, prema riječima ministarstva zdravstva enklave.

Rat je započeo Hamasovim napadom na južni Izrael 7. listopada u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a 250 oteto, prema izraelskim podacima. Izrael tvrdi da je u borbama ubijeno 620 vojnika.