Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Parizu je bio jedan od najzanimljivijih do sada. Dvanaest ekipa koje su sudjelovale na ovom turniru su bile veoma visokog kvaliteta iako se od samog početka znalo da je košarkaška reprezentacija SAD-a apsolutni favorit za osvajanje zlatne medalje. Nakon što je njihov izbornik, Stiv Ker objavio spisak, to je samo bilo i više nego potvrđeno. Predvođeni Lebronom Džejmsom i Stefom Karijem, SAD je uspeo da dođe do zlatne medalje, ali taj put im nije bio nimalo lak. Selekcija Francuske je zahvaljujući boljem rasporedu uspela da dođe do finala, pa je porazom od SAD-a osvojila srebrnu medalju. Bronzu je osvojila selekcija Srbije dok je na četvrtom mjestu završila selekcija aktualnog svjetskog šampiona, Njemačke.

Grupa A

U Grupi A su bile selekcije Australije, Španjolske, Kanade i Grčke. Australija je u prvom kolu savladala Španjolsku, a Kanada je uspjela savladati Grčku. U drugom kolu Španjolska je igrala protiv Grčke, i uspela je da je pobjedi. Kanada je igrala protiv Australije, i uspela je da ostvari drugu pobjedu u ovoj grupi. Treće kolo je bilo odlučujuće naročito za Grčku i Španjolsku, a sigurno je da su obe selekcije željele proći u četvrtfinale. Grčka je uspjela da dođe do pobjede u duelu sa Australijom, a u drugom duelu, Kanada je savladala Španjolsku. S ovom pobjedom Kanada je završila na prvom mestu u ovoj grupi, Australija je bila druga dok je na trećem mjestu završila selekcija Grčke koja je uspjela da se plasira u četvrfinale. Španjolska je na kraju bila posljednja, i to je sigurno bio veliki udarac za ovu ekipu. Ovaj neuspeh će istovremeno i značiti kraj jedne ere u kojoj je kroz španjolsku selekciju prošlo mnogo velikih igrača koji su ovoj selekciji donijeli mnoge medalje sa europskih i svjetskih prvenstava.

Grupa B

U grupi B natjecale su se selekcije domaćina, Francuske, tu je bila i selekcija Njemačke koja je prošle godine osvojila Svjetsko prvenstvo, a pored njih su tu bile i reprezentacije Brazila i Japana. U prvom kolu, Francuska je opravdala status favorita na kladionici, i pobedila je Brazil. Isto je uspjelo i selekciji Njemačke koja je bila bolja od Japana. U drugom kolu, Francuska se namučila protiv Japanaca, ali je ipak uspjela doći do pobjede, a Nemačka je uspjela pobijediti Brazil. U trećem kolu i u derbiju grupe, Njemačka je uspjela savladati ekipu Francuske, i tako završiti kao prva u grupi. U drugom meču posljednjeg kola, Brazil je pobjedio Japan, i tako je stigao do mjesta u ovoj grupi.

Grupa C

Grupa koja je sigurno najviše zanimala navijače i ljubitelje košarke je svakako grupa C. U njoj se natjecala selekcija Srbije, a protivnici su joj bili ekipa SAD-a, Portorika i Južnog Sudana. Prvi meč koji je Srbija igrala u grupi je bilo protiv SAD-a, i iako se reprezentacija Srbije dobro držala u prvom dijelu meča, ipak je SAD uspio da dođe do ubjedljive pobjede. U drugoj utakmici prvog kola, Južni Sudan je uspio pobijediti Portoriko, i na taj način je ostvario prvi korak ka osvajanju najmanje trećeg mjesta u grupi. U drugom kolu, Srbija je igrala protiv selekcije Portorika, i ostvarila je pobjedu ubedljivim rezultatom. U drugom meču, SAD je igrala protiv Južnog Sudana, i ostvarila je sigurnu pobjedu. U posljednjem kolu, SAD je pobjedio i Portoriko, a Srbija je poslje velike borbe uspjela savladati Južni Sudan. Na taj način, Srbija je završila na drugom mjestu, odmah iza selekcije SAD. Treće mjesto je osvojila selekcija Južnog Sudana, ali nije uspjela plasirati se u četvrfinale jer nije bila među najbolje dvije trećeplasirane selekcije iz svih grupa.

Četvrfinalni dueli

Kada su u pitanju četvrfinalni dueli, Francuska je za protivnika dobila selekciju Kanade. Kanađani su u ovom duelu sigurno bili favoriti, ali to nisu uspjeli dokazati i na terenu. Francuska je uz pomoć solidne igre i vjernih navijača uspjela doći do pobjede, i na taj način osigurati sebi put u polufinale. U drugom duelu, Njemačka je igrala protiv Grčke. Iako su Njemci bili favoriti, mnogi su mislili da će selekcija Grčke moći da napravi iznenađenje, i da izbaci aktuelne svjetske prvake iz daljeg natjecanja. U ovom meču je bilo perioda kada je Grčka bila bolja, ali je Njemačka na kraju ipak došla do pobjede, i tako zakazala duel sa Francuskom. Američka reprezentacija je za protivnika u četvrfinalu imala selekciju Brazila. Status velikog favorita su uspješno opravdali, i bez previše napora su uspjeli proći u polufinale. Na kraju, u jednom od derbija ove runde, Srbija je igrala protiv Australije. Iako je veoma loše krenula u utakmicu, i gubila i s 24 poena razlike, selekcija Srbije je uspjela vratiti se, i da na kraju ostvari veliku pobjedu, i plasman među četiri selekcije na Olimpijskim igrama.

Polufinale

U polufinalu su se opet sastale selekcije SAD-a i Srbije. Bio je to veliki meč, jedan od najboljih koji je selekcija Srbije odigrala od kada igra pod imenom Srbije. Skoro cijejli meč imali su prednost koja je često bila i dvocifrena, ali su Amerikanci ipak na kraju uspjeli vratiti se u utakmicu, i zabilježiti minimalnu pobjedu, i plasirati se u finale. U drugom polufinalu, Francuska se osvetila Njemcima za poraz u grupi, i u jednom ne baš kvalitetnom meču koji nije bio ni previše inspirativan ni za klađenje uživo, uspjeli su da se plasiraju u finale.

Finale i meč za treće mesto

U finalu, SAD je pobjedila Francusku u meču koji je bio interesantan, ali ipak ne toliko kao duel protiv Srbije. Na taj način, SAD je potvrdio svoj status, i došao do zlatne medalje. Za treće mjesto Srbija je bila bolja od Njemačke, i tako osvojila brončanu medalju.