Američko ministarstvo energetike izvijestilo je danas da planira izdvojiti tri milijarde dolara za 25 projekata u sektoru proizvodnje baterija, znatno podignuvši vrijednost novog programa poticaja koji bi trebao poduprijeti domaću proizvodnju i otvoriti 12 tisuća radnih mjesta.

Projekti će povećati domaću proizvodnju baterija i materijala za baterije nove generacije, a nadovezuju se na propise o poreznim olakšicama za električna vozila koji bi trebali potaknuti ulaganja u zelene tehnologije.

"Sigurna opskrba mineralima osnovni je uvjet za klimatsku sigurnost"

Ministarstvo će osigurati financijsku podršku za vađenje minerala i proizvodnju komponenti i baterija te za njihovo recikliranje. Planirane tri milijarde dolara generirat će ukupno 16 milijardi dolara ulaganja u projekte i podržati 12.000 radnih mjesta u industriji i građevinarstvu, stoji u priopćenju.

"Sigurna opskrba mineralima osnovni je uvjet za klimatsku sigurnost", naglasio je savjetnik Bijele kuće za klimu Ali Zaidi. "Ovime pripremamo teren za vodeću poziciju u novoj generaciji baterijskih tehnologija – u rasponu od onih krutih do drugih novih kemijskih sastava", dodao je Zaidi.

Honeywell bi trebao dobiti 126.6 milijuna dolara za proizvodnju elektrolitskih soli za litijske baterije

Među poznatim imenima Honeywell bi trebao dobiti 126.6 milijuna dolara za proizvodnju elektrolitskih soli za litijske baterije. Dowu je pak namijenjeno 100 milijuna dolara za ugljična otapala za elektrolite koji se koriste u litij-ionskim baterijama.

Ministarstvo energetike šalje i 166 milijuna dolara u Arizonu za iskopavanje mangan sulfat monohidrata visoke čistoće (HPMSM). Trenutno se više od 96 posto svjetskog HPMSM-a proizvodi u Kini. Isti iznos dodijelili su i za projekt proizvodnje HPSM-a od manganske rude koja se vadi u rudniku u Zapadnoj Australiji.

Birla Carbon trebao bi pak dobiti 150 milijuna dolara za proizvodnju sintetskog grafita nove generacije, a Group14 Technologies 200 milijuna dolara za tvornicu silana koji se koristi za silicijske baterije.

Ministarstvo energetike već je sektoru dodijelilo 1.82 milijarde dolara za 14 projekata, stoji u priopćenju.

Razlozi zašto SAD i EU razvijaju domaću industriju baterija

I SAD i EU razvijaju domaću industriju baterija kako bi smanjili ovisnost o Kini i zauzeli što bolju poziciju na svjetskom tržištu zelene tehnologije, uključujući električne automobile na baterije.

Prije tjedan dana švedski proizvođač baterija Northvolt iznenadio je odlukom o obustavi proizvodnje katodnih materijala u Švedskoj i odustajanjem od gradnje drugog pogona. Uprava je istaknula da će u sklopu programa smanjivanja troškova prebaciti težište na masovnu proizvodnju baterijskih ćelija.

Northvolt ima problema s masovnom proizvodnjom visokokvalitetnih baterija i teško se nosi s kineskom konkurencijom poput CATL-a i BYD-a, rekli su Reutersu analitičari. Kompanija je prošlu godinu zaključila s neto gubitkom od 1.17 milijardi dolara, gotovo četiri puta većim nego u 2022. Neto prihod poskočio mu je pak za 20 posto, na 128.3 milijuna dolara.