Postoji nekoliko razloga zašto je rola papira za pečenje neophodna u svakoj kuhinji. Za početak, može spriječiti da se čak i najljepljivija hrana zalijepi za protvan u pećnici te ujedno pružati zaštitni sloj za sve masne kapljice hrane koje bi inače mogle zaprljati vašu pećnicu. No, ako mislite da je to njegova jedina namjena, varate se.

Ne vjerujete? Samo pitajte TikTok. Prema trikovima za čišćenje koji se pojavljuju na društvenim medijima, papir za pečenje može se koristiti za uklanjanje mrlja na sudoperima te kuhinjskim i kupaonskim slavinama. Te su mrlje ostaci tvrde vode, odnosno minerala koje tvrda voda ostavlja dok se suši i isparava. One su užasno tvrdokorne i uglavnom zahtijevaju dosta truda uz ‘teška‘ sredstva za čišćenje. Ili, kako tvrde TikTokeri, samo papir za pečenje.

Kako biste isprobali ovaj trik, samo zgnječite list papira za pečenje, protrljajte njime mineralne naslage i gledajte kako - nestaju! U nekim je slučajevima čak uočeno da se s njime mogu ukloniti mrlje od tvrde vode stare mjesecima, i to u samo nekoliko sekundi bez puno fizičkog napora.

Iako TikTokeri jamče za učinkovitost papira za pečenje, to nije jedini trik kojim se možete riješiti ružnih mrlja koje ostavlja tvrda voda na sudoperima i slavinama, pa čak i na staklenim čašama, priboru za jelo i uređajima od nehrđajućeg čelika, piše Foodrepublic.com.
 
@thekwendyhome Cleaning hack alert! Did you know you can clean water stains with parchment paper? Just crumple up a sheet of parchment paper and gently scrub! It’s that easy! I tried it on my polished nickel fixtures and saw results. But first I did treat my fixtures with some baking soda paste. I gently wiped my fixtures with half a cup of white vinegar and half a cup of water to help with the tarnish before I went in with the parchment paper! It worked like a charm. I bet it works even more effectively on chrome fixtures! Give it a try and let me know if it worked for you! I saw this hack on @This is hack and stitched the first clip with his demo. #springcleaning #cleaninghacks #lifehacks #cleaningmotivation #parchmentpaper #springcleaning2024 #cleanwithme #cleanwithmemotivation #clean #cleantok #cleaning ♬ original sound - thekwendyhome


Soda bikarbona i ocat također su pouzdana sredstva koja se koriste za održavanje čistoće u kuhinji. Možete napraviti pastu miješanjem sode bikarbone i vode ili pripremiti otopinu s octa i vode; u oba slučaja koristi se isti omjer sastojaka. Nanesite jedno od ova dva "uradi sam" sredstva za čišćenje na mrlje, dajte im nekoliko minuta da počnu djelovati, a zatim nježno istrljajte površine.

Ako se mrlje od tvrde vode i dalje čine postojanim, uvijek možete upotrijebiti pastu od sode bikarbone i otopinu octa u vodi: nanesite pastu na mrlju i poprskajte je vodom s octom dok se soda bikarbona ne zapjeni. Obrišite te pokrijte tretirano područje ručnikom natopljenim u ocat na nekoliko minuta, a zatim isperite vodom. No, pripazite na rok trajanja sode bikarbone.

Osim papira za pečenje, postoje i drugi "alati" za čišćenje iz vaše smočnice. Primjerice, aluminijska folija. Ako ju zgnječite u kuglu, djelovat će kao abrazivni čistač koji se može riješiti naslaga masnoće na pećnicama, roštiljima, štednjacima i tavama! Može pomoći i kad je u pitanju sudoper.