U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak nadležnih o rješavanju plinske krize koja je jučer rezultirala zavrtanjem ventila.

Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je za medije da je jutros nastavljeno normalno snabdijevanje Sarajeva prirodnim plinom.

''Treba zajednički da radimo na velikim i ozbiljnim projektima, da radimo na gasifikaciji. Želim da radimo zajedno. U narednih deset dana imat ćemo niz sastanaka. Nadam se da ćemo pronaći rješenje, u tom razdoblju smo se dogovorili da ne bude obustave plina. U osam sati sam potpisao da se pusti plin, jer je to od mene tražio Milorad Dodik. To je fer sa naše strane'', naveo je.

Potom je dodao:

''Uvažam argumente Energoinvesta, oni uvažavaju naše. Istjerat ćemo stvari na čistac. Svi treba da budu zadovoljni. Najbitnije je da korisni budu zadovoljni, da nikada ne razmišljaju da li će biti plina ili neće. Dat ćemo sve od sebe da dođemo do dogovora i kompromisa''.

Između ostalog, Elek je kazao kako je potrebno vrijeme za dodatno tumačenje toga.

''Stavili smo plaćanje po strani. Ne mora da nam se plati do dogovora. Mi treba da budemo jedna strana. Imamo pravne timove. Ministri imaju svoje timove. Treba nam vrijeme za dodatno tumačenje toga. No, toga neće ugroziti isporuke u narednih 15 dana. Dat ću sve od sebe da se to više nikada ne dogodi'', kazao je Elek.

Također, istaknuo je kako više neće trpiti krajnji korisnici.

''Vlada Federacija BiH smanjila cijene plina. Ovo o čemu mi pričamo ne utječe. Cijenu diktira Gasprom eksport. Ona se izračunava na osnovu naftne formule'', zaključio je Elek.

Prisutnim medijima obratio se i direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić.

''Zadovoljni smo promjenom retorikom. Nećemo dozvoliti više da se tako priča. Vrijeme je bilo da prestanemo s ucjenama. Razgovor je bio konstruktivan. Imamo različite stavove po nekim pitanjima. Cijena dosta utječe na bilanse Energoinvesta i Sarajevo gasa. Neće doći do prekida plina. Nije to način na koji treba da se razgovora. Moramo otvoriti i pitanje Južnog toka. Promjena retorike govori da smo na dobrom putu'', kazao je.