U jeku turističke sezone, roditeljima s malom djecom često treba dodatna podrška kako bi njihovo putovanje bilo uspješno i zadovoljstvo za cijelu obitelj. U najnovijoj epizodi podcasta "Rastući s djecom", strastvena putoholičarka Lenka Simonič Krzyk, koja je s troje djece prošla brojne destinacije, dijeli svoje iskustvo i savjete o putovanjima s malom djecom.

Lenka Simonič Krzyk ističe da ljubav prema putovanjima prenosi na svoju djecu od njihovih najranijih dana, pa je tako, spletom okolnosti, najmlađi sin čak rođen u automobilu. Prema njezinim riječima, putovanje s djecom može biti vrlo uspješno uz dobru pripremu i planiranje. Preporučuje odabir destinacija koje su prikladne za djecu – prirodne ljepote umjesto užurbanih gradskih središta. "Djeca i roditelji će se osjećati ugodnije u prirodi nego u gužvi", napominje Simonič Krzyk.
 

Za uspješno putovanje s djecom, Lenka savjetuje postupno navikavanje na različite vrste prijevoznih sredstava i duža putovanja. "Počnite s kraćim vožnjama, a kako se djeca prilagođavaju, postupno produžujte vrijeme putovanja", savjetuje. Dodaje kako je putovanje s djecom izuzetno važno za stvaranje zajedničkih uspomena, provođenje vremena zajedno, te izlaganje različitim kulturama i načinima življenja. Takva iskustva djeci pomažu u razvoju tolerancije i prilagodljivosti, te pružaju obrazovno bogatstvo koje ne mogu steći samo iz knjiga ili medija.

Jedan od izazova dugih putovanja je neprekidno pitanje djece "Koliko još?". Lenka preporučuje razgovor i igranje prikladnih igara koje mogu učiniti putovanje zabavnijim. Više o tome i drugim korisnim savjetima možete saznati u epizodi podcasta "Rastući s djecom".