Ukrajinski upad u rusku regiju Kursk posljedica je ruske agresije na Ukrajinu, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Ukrajinske vlasti od utorka gotovo u potpunosti šute o situaciji i ništa nisu izravno komentirale. Podoljak također nije nedvosmisleno rekao da je za taj napad odgovorna ukrajinska vojska.

No na platformi X ocijenio je da je "primarni razlog bilo kakve eskalacije, bombardiranja, vojne akcije (...), uključujući ruske regije Kursk i Bolgorod, nedvosmislena agresija Rusije" i njezina invazija na Ukrajinu koja je počela prije više od dvije godine.

"Rusija je uvijek vjerovala da se restriktivne pravne norme na nju ne odnose i da može posve nekažnjeno napadati teritorije susjednih zemalja i licemjerno zahtijevati... nepovredivost vlastitog teritorija. No rat je rat, s vlastitim pravilima, agresor neizbježno snosi odgovarajuće posljedice", naveo je.

Borbe se i dalje vode

Uvjeren je kako će ukrajinske operacije u ruskim pograničnim regijama imati utjecaj na rusko društvo i poboljšati poziciju Kijeva u budućim mirovnim pregovorima s Moskvom. "Hoće li događaji u ruskom pograničnom području imati psihološki utjecaj na rusko društvo? Hoće, bez sumnje", izjavio je Podoljak ranije na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.

"Kada povećate ruske gubitke... kada povećate njihove ratne troškove, poput uništene vojne opreme, izgubljenog teritorija, izgubljenih ljudi, hoće li to utjecati na to kako oni percipiraju svoj rat? Hoće, bez sumnje", dodao je.

Ukrajinska vojska pokrenula je u utorak napad na rusku pograničnu regiju Kursk s više od 1000 vojnika i oklopnih vozila, objavio je ruski glavni stožer, uvjeravajući da čini sve kako bi odbio napad. Borbe se danas i dalje vode, po ruskom ministarstvu obrane.

ISW: Ukrajinske snage su probile najmanje dvije ruske linije

"Operacija uništavanja formacija ukrajinske vojske se nastavlja", priopćilo je rusko ministarstvo obrane, uvjeravajući da ukrajinski pokušaji ulaska duboko u regiju Kurska "neće uspjeti".

Po nekoliko analitičara, napredovanje ukrajinskih snaga fokusirano je oko Sudže, ruskog grada s oko 5500 stanovnika koji se nalazi desetak kilometara od granice i u kojem se nalazi plinska stanica koja još uvijek šalje plin u Europu preko Ukrajine.

Institut za proučavanje rata, sa sjedištem u SAD-u, u svojem je zadnjem izvješću objavio da su se ukrajinske snage u Kursku probile do 10 kilometara u dubinu i da su probile "najmanje dvije ruske obrambene linije".