Na međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na daljnje jačanje zračne obrane zemlje od ruskih napada, prenosi danas agencija dpa.

Pozvao je saveznike da podrže njemačku inicijativu za jačanje ukrajinske protuzračne obrane "svime čime mogu".

"Jer najbolja je ona rekonstrukcija koja se uopće ne mora dogoditi", rekao je Scholz na početku konferencije koja se održava u Berlinu. Prisustvuje joj i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Pozvao i na privatna ulaganja u zemlju

Scholz je ukazao na mogućnost dalekosežnih i dugoročnih obveza za obnovu u zemlji, koja je  ozbiljno oštećena u više od dvije godine skupog rata i godinama tinjajućeg sukoba prije toga. Kancelar kaže da će se zalagati za takvu vrstu obveza na nadolazećem summitu skupine G7 bogatih demokratskih zemalja, koji u četvrtak počinje u Italiji.

Scholz je istaknuo kako Svjetska banka procjenjuje da će u sljedećem desetljeću biti potrebno 500 milijardi dolara pomoći za obnovu Ukrajine. Pozvao je i privatne tvrtke da sudjeluju s investicijama rekavši da se "s obzirom na razmjere o kojima ovdje govorimo mora nadodati i privatni kapital."

Stotine njemačkih tvrtki i dalje aktivno posluju u Ukrajini, a samo automobilske tvrtke u Ukrajini zapošljavaju oko 35.000 ljudi, naglasio je Scholz. Unatoč ratu nije došlo do smanjenja njemačkih ulaganja u Ukrajinu, rekao je Scholz, a obujam trgovine značajno se povećao otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u veljači 2022. "Sve mi ovo pokazuje da je poslovni sektor svjestan potencijala Ukrajine", rekao je Scholz.