U organizaciji Franjevačkog samostana Rama-Šćit, večeras je održana tribina pod nazivom "Hrvatske povijesne istine". Ovo događanje okupilo je brojne posjetitelje željne dubljeg uvida u povijesne događaje i borbu za očuvanje istine u Hrvatskoj, a tribinu je otvorio fra Andrija Jozić, domaćin i gvardijan samostana, koji je u svom uvodnom obraćanju istaknuo važnost ovakvih razgovora za jačanje nacionalne svijesti i identiteta.

Nakon uvodnih riječi, uslijedilo je predstavljanje predavača. Petar Lovrić, moderator događaja, predstavio je Tihomira Dujmovića, poznatog hrvatskog televizijskog voditelja, komentatora, kolumnista, te autora više knjiga. Dujmović je tijekom tribine govorio o svojim knjigama "Hrvatske povijesne istine I" i "Hrvatske povijesne istine II", koje su u fokusu njegovog dugogodišnjeg novinarskog rada. Ova dva naslova donose opširan pregled ključnih trenutaka hrvatske povijesti te ističu nepravedno zaboravljene ili iskrivljene činjenice, s naglaskom na povijest pisanu "pod kundakom".

Dujmović, koji već trideset godina neumorno piše i govori o povijesnim temama, ponovo je istaknuo svoju borbu protiv manipulacija i falsifikacija povijesti. U svom obraćanju, osvrnuo se na teške trenutke hrvatske povijesti, posebice one iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, te istaknuo kako je povijest dugo vremena bila pisana iz perspektive pobjednika, često pod pritiskom totalitarnih režima.

Tribinu je upotpunio i glazbeni dio programa, u kojem je nastupila Etno skupina "Čuvarice". Njihov izvedbeni repertoar, temeljen na tradicionalnim hrvatskim napjevima, dodatno je obogatio atmosferu večeri, podsjećajući sve okupljene na važnost očuvanja kulturne i povijesne baštine.
 


Ova tribina još jednom je potvrdila kako su razgovori o povijesnim temama i dalje od velikog značaja za hrvatsko društvo, pogotovo u vrijeme kada se povijest često politizira i reinterpretira. Franjevački samostan Rama-Šćit, kao mjesto duhovnosti i okupljanja, time je još jednom otvorio prostor za razgovore o temama koje su od ključnog značaja za hrvatski narod i njegovo povijesno naslijeđe.