Kolegij Stranke demokratske akcije naglašava da su intenzivno naoružavanje Srbije i Hrvatske te najava uvođenja obaveznog vojnog roka u ovim državama upozoravajuće poruke na koje vlasti BiH moraju brzo i adekvatno reagovati.

Opasan i nedopustiv je trend da se susjedne države ubrzano naoružavaju dok Oružane snage BiH planirano i sistematski slabe. Zbog toga se u prvom sljedećem proračunu moraju osigurati značajna sredstva za modernizaciju i opremanje Oružanih snaga BiH. Istovremeno, aktualna vlast mora hitno deblokirati NATO put Bosne i Hercegovine i intenzivirati put prema organizaciji koja predstavlja sigurnosni kišobran za našu zemlju, saopćeno je nakon današnje sjednice Kolegija SDA.

Također, tvrde da paternalistički odnos Srbije i Hrvatske, uz asistenciju sprega SNSD/HDZ i nesebičnu pomoć stranaka Trojke, narušava suverenitet Bosne i Hercegovine,

Dužnosnici Srbije i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu dolaze kad hoće i ponašaju se kao da su u svome dvorištu. Najsvježiji primjer je namjera premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se obraća i otvara dionicu Koridora Vc kod Počitelja, s kojom Hrvatska nema nikakve veze. Uz to, kompletna manifestacija je u potpunosti hrvatizirana, pri čemu će nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić biti tek ukrasno cvijeće.

Skandalozno je da je hrvatizirana čak i Komisija za tehnički prijem radova u kojoj su od 13 članova, njih 12 Hrvati i samo jedan Bošnjak. Ovakav ponižavajući odnos u projektima koje financiraju i realiziraju Federalna vlada i javna preduzeća i koji su gotovo u potpunosti bili završeni u prethodnom mandatu, posljedica su katastrofalnog poteza Trojke da kompletan sektor cestogradnje preda u ruke HDZ-u, navodi također SDA u saopćenju nakon sjednice Kolegija.

Tvrde i kako HDZ i ”Trojka” i HDZ-a žele  nezakonitim imenovanjem upravnog odbora preuzeti potpunu političku kontrolu nad Federalnom televizijom navodeći da se radi o udaru na slobodu medija. Pozvali su na reakciju predstavnike međunarodne zajednice i organizacija koje se bave zaštitom medijskih sloboda.

Novi upravni odbor FTV-a treba biti imenovan, ali isključivo u skladu sa zakonom koji spriječava bilo čiji većinski politički utjecaj na javni servis, ističe, između ostalog, Kolegij SDA u saopćenju za medije.