I pored toga što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine blagovremeno upoznalo javnost sa odredbama iz Izbornog zakona BiH koje se odnose na preuranjenu izbornu kampanju, do sada je na osnovu prijava i pokrenutih postupaka evidentno da se ta zakonska odredba masovno krši.

''Podsjećamo da je 'preuranjena kampanja' svaki oblik radnji iz kampanje koje poduzimaju politički subjekti u razdoblju od raspisivanja izbora do razdoblja službenog početka izborne kampanje. Odnosno u navedenom razdoblju političkim subjektima, kandidatima i njihovim pristalicama je zabranjeno upoznavanje birača i javnosti sa programom i kandidatima političkih subjekata za predstojeće izbore'', stoji u priopćenju.

Ukoliko ovjereni politički subjekt, kandidat ili pristalica političkog subjekta u elektronskim, online i tiskanim medijima i putem društvenih mreža promovira kandidate i program za izbore i to čini od dana raspisivanja izbora do dana početka izborne kampanje onda je to preuranjena kampanja.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 КМ do 30.000 КМ kaznit će se politički subjekt za prekršaj ako on ili njegov kandidat ili pristalica u suprotnosti s članom 7.1 Izbornog zakona BiH, u razdoblju preuranjene izborne kampanje, izvrši radnju koja se smatra vođenjem izborne kampanje.

Za navedeni prekršaj kaznit će se i kandidat političkog subjekta novčanom kaznom u iznosu od 3.000 КМ do 15.000 КМ ako je osobno odgovoran.

''Smatramo da je 30 dana primjereno razdoblje za izbornu kampanju i da vođenje preuranjene kampanje pored ostalog dovodi pojedine političke subjekte u neravnopravan položaj, ali se opterećuje i medijski prostor mjesecima prije dana izbora'', ističe se u priopćenju SIP-a.

Izborna kampanja službeno počinje 6. rujna 2024. godine.

Do sada je SIP BiH primio više od 200 prijava koje se odnose na preuranjenu izbornu kampanju. Za sada je u više od 20 slučajeva izrekla sankcije.