Skupina od 24 hodočasnika s područja Brotnja krenula je u četvrtak rano ujutro iz Međugorja na treće po redu hodočašće ”Od Gospe do Gospe” dugo 120 km do Rame gdje će na Šćitu u nedjelju sudjelovati na svetoj misi povodom blagdana Male Gospe.

Uvijek smo bili hodočasnički narod. Hodočastili su naši pradjedovi, djedovi i očevi tako da ništa novo nismo napravili, samo smo nastavili hoditi stopama naših predaka. Prije par godina kad je ekipa iz Rame došla pješke u Međugorje, mi smo ih dočekali, a oni su se našalili i rekli ”Kad ćete vi nama u Ramu? Imamo i mi našu Malu Gospu.” I onda je kolega, koji je danas među nama, predložio da hodočastimo u Ramu sljedeće godine. I tako je krenulo. Prve godine nas je išlo osmero, druge 18 i ove godine 24 hodočasnika, izjavila je za portal Jabuka.tv organizatorica hodočašća Lucija Bajkuša.

Hodočašće se odvija u tri etape. Prva je od Međugorja do Izbična. Druga od Izbična do Vrleti, a treća je od Vrleti do Rame.

U četvrtak u 4:30 sati sastali smo se ispred crkve u Međugorju, izmolili smo krunicu, zatim je došao svećenik koji nas je blagoslovio te smo krenuli u 5:03 sati. U Podbor stižemo u subotu navečer gdje ćemo prenoćiti te ćemo se u nedjelju ujutro uputiti prema Šćitu gdje planiramo biti na svetoj misi u 11:00 sati, priča nam Lucija Bajkuša.

Sreli smo ih u Širokom Brijegu gdje ih je u naselju Oklaji treću godinu zaredom ugostila obitelj Grbešić. Braća Ivan i Tomislav su u dvorištu obiteljske kuće primili hodočasnike te su ih, kao i prethodne dvije godine, počastili ručkom i pićem.

Svake godine u Širokom Brijegu nas dočekaju naši domaćini – Grbešići kojima se od srca zahvaljujemo, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv.

Podsjećamo, Mala Gospa je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije i slavi se 8. rujna svake godine.

Fotografije pogledajte OVDJE