Skupina B s razlogom je nazvana "skupinom smrti“. Sastavljena je od tri selekcije koje se nalaze među deset najboljih na svijetu, a to su, naravno, Hrvatska, Italija i Španjolska. Njima se kao četvrta ekipa pridružila Albanija, čije su šanse minimalne, piše Bljesak.info

HRVATSKA

Vatreni se nalaze u sjajnoj poziciji. Medalje s dva posljednja Svjetska prvenstva, igranje u osmini finala na prethodnom EURU i finale Lige Nacija daju razlog da se više prolazak skupine ne smatra uspjehom, već nečim što je za očekivati.

Fali sreće na Europskim prvenstvima

Hrvatskoj nedostaje veći uspjeh na europskim prvenstvima, a povremeno im je falilo i malo sreće. Prisjetimo se 2008. godine kada su Vatreni, s jednom od najboljih generacija, došli do četvrtfinala. Nakon prolaska protiv Njemačke, nesretno su ispali od Turske. Klasnić je zabio za vodstvo u 119. minuti, ali je Semih Sentürk izjednačio i odveo utakmicu na jedanaesterce gdje su Vatreni ispali.

Godine 2012. Hrvatska je imala tešku skupinu sa Španjolskom, Italijom i Irskom. Osvojili su četiri boda, no to nije bilo dovoljno za prolazak dalje. Zanimljivo, Španjolska i Italija iz te skupine igrale su finale.

Modrićevo "šaptanje" Subašiću

Nakon toga uslijedila je 2016. godina koja je Hrvatsku spojila ponovno sa Španjolskom, ali su ovaj put Vatreni izašli kao pobjednici.

Sjajnim golovima Kalinića i Perišića te Subašićevim obranjenim kaznenim udarcem Sergiju Ramosu, gdje mu je, usput rečeno, Modrić pomogao, stavili su Hrvatsku na prvo mjesto skupine i susret u osmini finala s Portugalom.

"Ružni" Portugal

Hrvatska je svoje šanse imala, ali su Vatreni pod vodstvom izbornika Čačića pali u produžecima. Portugalcima se ukazao atraktivni Quaresma koji je nakon jedne kontre u 117. minuti pogodio i poslao svoju momčad u četvrtfinale.

Portugalci su te godine i osvojili EURO, pobjedom nad Francuskom nakon produžetaka, kada je Eder pogodio za jedini pogodak na utakmici. Tu je utakmicu obilježila ozljeda Cristiana Ronalda

u prvom poluvremenu, koji je u suzama i na nosilima napustio teren i ostatak finala odgledao s klupe.

Koliko je Portugal igrao taj „ružan“ nogomet, govori činjenica da su na putu do zlata samo jednu utakmicu pobijedili u regularnih 90 minuta, u polufinalu protiv Walesa.

Epski dvoboj sa Španjolcima 2021.

Nakon toga Hrvatska je 2021. godine također došla do osmine finala, a izbacila ih je reprezentacija Španjolske rezultatom 5-3 nakon produžetaka u utakmici punoj neobičnih stvari.

Bizarni autogol vratara Simona, Rebićev problem s kopačkama, Gvardiol koji pije vodu dok Španjolci kreiraju napad preko njegove strane i luda dva pogotka Hrvatske u završnici regularnih 90 minuta. Definitivno jedna od najuzbudljivijih utakmica u povijesti prvenstava.

Nova prilika

Ove je godine došla prilika da Hrvatska naplati Španjolcima za neke bolne poraze koje su im nanijeli u prošlosti. Vatreni su na prvenstvo stigli kao drugi u kvalifikacijama, s bodom manje od reprezentacije Turske. No, vrijedi napomenuti da je Hrvatska igrala sjajnu obranu te su u osam odigranih utakmica primili tek četiri gola, dok su ih postigli 13.

Formacija

Hrvatska bi trebala nastupiti u klasičnom 4-3-3 sustavu, no Dalić također ne bježi od provjerene 4-2-3-1 formacije. Pobjedama nad Sjevernom Makedonijom i Portugalom u glavnim provjerama pred odlazak u Njemačku sugerira da bi to ipak mogao biti 4-3-3 sustav.

Protiv Španjolaca treba očekivati identičan sastav kao protiv Portugala prethodnu večer. Gvardiol bi trebao ostati na poziciji lijevog boka, dok će Perišić vjerojatno krenuti s klupe zbog nedovoljne fizičke spremnosti za utakmicu izuzetnog tempa. Kapetan Modrić je kao vino, što stariji to bolji, dok u Sučiću i Baturini ima legitimne nasljednike.

Jedino što malo brine je forma Brozovića i njegovo stanje jer igra u Saudijskoj Arabiji, no Marcelo je uvijek igrao na razini kada je reprezentacija u pitanju i ne treba sumnjati u njegov doprinos.

Vatreni mogu do "top 4"

Sjajnom predstavom protiv Portugala, Vatreni objektivno moraju uzeti bar drugo mjesto u ovoj skupini. Albanci ne bi smjeli predstavljati problem, dok Italija ne igra bajno. Vjerojatno je kako će prvo kolo protiv Španjolske odrediti pobjednika skupine B, a Hrvatska bi, ovim nastupima posljednjih nekoliko godina, trebala očekivati i prolazak u polufinale.

ŠPANJOLSKA

Smjenom Luisa Enriquea i dovođenjem Luisa de la Fuentea na klupu reprezentacije Španjolci su apsolutno pogodili. Od onog monotonog nogometa, gdje bi Furija crpila protivnike velikim posjedom lopte bez izrazitih prilika, u de la Fuentea to izgleda dosta okomitije i konkretnije.

Prvi put su bili europski prvaci 1964. godine, kada su i jedini put u povijesti bili domaćini prvenstva. Zlatno doba Španjolske bilo je razdoblje od 2008. do 2012. godine, kada su uspjeli dva puta osvojiti europsko zlato, a 2010. godine su se okitili i titulom svjetskog prvaka.

Trostruki europski prvaci

Tri su puta bili prvaci Europe (1964., 2008. i 2012.), a ovo će im biti 13. nastup na europskoj smotri.

Na ovo su se prvenstvo kvalificirali preko kvalifikacija gdje su završili kao prvoplasirani u grupi sa Škotskom, Norveškom, Gruzijom i Ciprom. Pobijedili su sedam utakmica uz jedini poraz od Škotske s impresivnom gol-razlikom 25:5.

Luis de la Fuente od svog dolaska već ima jedan trofej, onaj Lige nacija u pobjedi protiv Hrvatske nakon jedanaesteraca. Motor ekipe će biti igrač Manchester Cityja, dirigent veznog reda, Rodri, dok će na krilu sve nade položiti u mladog Yamala, koji ima tek šesnaest godina, a već plijeni pozornost nogometnog svijeta.

Stoperski par će činiti Francuzi s putovnicom Španjolske, Laporte i Le Normand, gdje će biti Hrvatska šansa za bodove. Braniči koji nisu toliko brzi, a način igre Španjolaca uvjetuje da oni izlaze visoko i bit će nužno da Perišić ulaskom u drugom poluvremenu napravi „nered“ trčanjem iza posljednje linije Furije.

Prvi favoriti za osvajanje grupe

Oni su bez premca favoriti za prvo mjesto u ovoj skupini, ali će se sigurno nešto pitati i Hrvatsku, a ni Italija nije za otpisati.

ITALIJA

Dvostruki i aktualni europski prvaci (1968. i 2020.) nemaju veliko povjerenje svjetskih medija, koji im predviđaju treće mjesto u skupini te vjerojatno ispadanje na prvoj stepenici eliminacijske faze.

Azzurri će 11. put nastupiti na EURU, a iza sebe imaju četiri finala. Aktualni su prvaci Europe kada su slavili nakon jedanaesteraca protiv Engleske. Odigrali su savršeno prvenstvo, gdje u grupi nisu primili nijedan gol.

Blijede kvalifikacije

Kvalifikacije za ovogodišnje EURO su jedva prošli kao drugi, s jednakim brojem bodova kao Ukrajina (14). Ispred njih je uvjerljivo završila reprezentacija Engleske, koja je imala čak šest bodova više.

Izbornik Spalletti će imati velikih problema u izboru igrača zbog ozljeda Acerbija i Scalvinija, koji su trebali biti „bedemi“ u obrani Talijana. Na popisu se također nisu našli igrači poput Immobilea, Berardija i Orsolinija, koji je imao sjajnu sezonu u Bologni.

Zbog neuvjerljivih kvalifikacija i blijede predstave u prijateljskoj utakmici protiv Turske ne daju razlog za veći optimizam od trećeg mjesta u skupini. Posljednja provjera bit će im večeras u susretu s Bosnom i Hercegovinom, gdje ćemo moći više saznati o sigurnim starterima.

ALBANIJA

Reprezentacija s puno nepoznanica. Drugi put će nastupiti na EURU, prvi put od 2016. godine kada su svoj nastup završili u prvom krugu. Izgubili su od Švicarske i Francuske, a pobjedom nad Rumunjskom su osigurali treće mjesto, ali su također bili jako blizu prolaska skupine.

Na prvenstvo dolaze kao prvoplasirani iz kvalifikacija, gdje su završili na vrhu prije Češke, Poljske, Moldavije i Farskih Otoka. Bodovno su bili izjednačeni s Česima, ali zbog boljeg međusobnog omjera su završili na prvom mjestu.

Na Svjetskim prvenstvima još nisu nastupili, a karakterizira ih defenzivna igra. Brazilski izbornik Sylvinho ne preferira klasični „Joga bonito“ s crveno-crnima, već igra defenzivni nogomet na malo golova.

Glavnina zvijezda leži upravo u tom obrambenom dijelu, pa tako na vratima imaju dva respektabilna vratara Berisha/Strakosha, dok obranu čine igrači talijanske Serie A: Ismajli, Gjimshiti i Hysaj.

Albanci su selekcija kojoj kladionice daju najmanje šanse za osvajanje EURA, što je i očekivano zbog skupine u kojoj su se našli. Sve osim nula bodova bio bi veliki uspjeh i iznenađenje za ovu naciju, koja ima potencijal, ali još mora raditi kako bi mogla biti konkurentna najvećim svjetskim nogometnim silama.

Bljesak.info