Snimka pogubljenja 22 sirijska zarobljenika analizirao je Konzorcij za teroristička istraživanja i analize (TRAC) američke vojske i iznio nekoliko zanimljivih zapažanja.

Islamska država gotovo svaki svoj korak objavljuje na internetu, a poslije snimki pojedinačnih ubojstava, uglavnom američkih i britanskih državljana, snimka koja je pokazala nezapamćenu razinu brutalnosti je otkrila možda i više nego što su džihadisti planirali.

Prema procjeni TRAC-a, sama produkcija snimka košta bar 200.000 dolara, s obzirom na to da ima nekoliko sekvenci snimljenih kamerom visoke rezolucije.

“Odred za pogubljenje“ je gotovo potpuno demaskiran, što je omogućilo identifikaciju nekoliko džihadista, prije svih Francuza Maksima Ošara, a nekoliko europskih država i dalje analizira snimku kako bi prepoznale svoje državljane za koje sumnjaju da su u Islamskoj državi.

Detaljnom analizom snimke došlo se do zaključka da je sniman bar četiri do šest sati i da sadrži nekoliko nelogičnosti, žrtve su u različitim kadrovima na različitim mjestima, a primijećeno je i da džihadisti razgovaraju međusobno, vjerojatno u stankama snimanja.

Također, primijećeno je da nekoliko pripadnika “odreda smrti“ ima zakačene mikrofone, ali zvuk koji je tom prilikom snimljen nije reproduciran, što može da znači da se čuva za kasnije emitiranje.

Kao veoma zanimljivu činjenicu TRAC navodi prisustvo "Džihadi Johna", ili bar njegovog dvojnika, jedinog džihadiste u redu koji je potpuno maskiran, poput onog koji je prethodno snimljen kako ubija američke i britanske državljane, prenosi B92.