Suradnja dva HDZ-a u BiH temelj je političke borbe za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Riječ je dvije najveće hrvatske stranke u BiH i bez njihove međusobne suradnje, ionako teška borba za političku jednakopravnost Hrvata u BiH bila bi definitivno osuđena na propast.

Stoga je jako važno da su predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Ilija Cvitanović, potpisali sporazum o suradnji između dvije stranke. Kako su dva HDZ-a ujedno i dvije najveće stranke unutar Hrvatskog narodnog sabora, potpuno je logično da jednim ovakvim sporazumom dodatno utvrde suradnju, tj. da precizno dogovore međusobne odnose.

Piše: Jurica Gudelj / Dnevnik.ba

Jedan od glavnih ciljeva ovog sporazuma je postizanje suglasja u zaštiti političkih interesa hrvatskoga naroda u BiH, a posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH.

Dva HDZ-a imaju i gotovo istovjetne programe, odnosno u središtu njihova djelovanja je borba za hrvatsku jednakopravnost u BiH i napredak BiH u euroatlantskim integracijama, te je i zbog toga logično da su na ovaj način ovjerile suradnju.

Također, Čović i Cvitanović su dogovorili kako će dva HDZ-a potpuno koordinirano sudjelovati u procesu ustavnih promjena, promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

No, najvažnije je što je potpisom sporazuma s HDZ-om BiH, te prethodno jasno izrečenim stavom da ostaju dijelom Hrvatskog narodnog sabora, HDZ 1990 osujetila svaku ideju o stvaranju novog projekta poput notornih platformi ili alijansi. HDZ 1990 je tako nedvojbeno stala uz svoj narod a ne uz kojekakve centre moći koji obećaju „kule i gradove“ samo ako se pristane biti izdajica vlastitoga naroda.

HDZ 1990 je i ranije pokazivala kako čvrsto stoji uz hrvatski narod, no u zadnjih četiri-pet godina napravili su nekoliko gafova i to je hrvatsku javnost potaknulo da posumnja u njihove krajnje namjere.

To je posebno došlo do izražaja kroz kampanju Dijane Zelenika koja se natjecala za dužnost hrvatske članice Predsjedništva BiH. Njena kampanja je više sličila onoj kakvu je vodio Željko Komšić nego netko tko traži glasove hrvatskoga naroda u BiH.

Njena retorika je bila demagoška i zapravo umilna za uši sarajevske javnosti. Ali kako su Bošnjaci odlučili glasovati za Komšića, njen izborni rezultat je bio fijasko, a politička karijera krenula prema svome zalasku.

Time postaje razumljivo i zbog čega je Zelenika zapravo jedina kritičarka sporazuma o suradnji.

Nakon što su izbori pokazali da nema bog-zna-kakav rejting kod hrvatskog biračkog tijela, došlo je i do pada njenog rejtinga unutar samog HDZ-a 1990.

Cvitanović, pak, sada ima jako dobru priliku da pročisti stranku, s obzirom na to da je izborni rezultat HDZ-a 1990 jasno pokazao kako ta stranka treba promjene.

I sam Cvitanović te promjene već je potaknuo. Prva među njima je raskidanje svih veza sa špekulantima unutar vlastitih redova te jasno svrstavanje uz hrvatski narod.

Uostalom, HDZ 1990 je i nastao kao odgovor na tada neadekvatnu borbu HDZ-a BiH za hrvatske nacionalne interese. Stranka je u međuvremenu dosta lutala, ali sada ima priliku čvrsto se pozicionirati kao druga najjača hrvatska stranka u BiH.

Hrvatskom, pak, narodu treba jaka HDZ 1990 kako bi se očuvao hrvatski politički pluralitet u BiH. HDZ 1990 ne treba biti slijepi sljedbenik politika HDZ-a BiH, nego njen korektiv. Takav im je uostalom i izborni rezultat.

Hrvatima u BiH je potrebna konstruktivna unutarhrvatska politika. Narod mora biti ispred svakog pojedinačnog i stranačkog interesa.

Dnevnik.ba