Trebate li staviti rajčicu u hladnjak kraj brokule i lisnatog povrća ili na radnu plohu s drugim namirnicama sobne temperature? Kako čuvati rajčice pitanje je koje naizgled zbunjuje svakoga, prenosi Simply Recipes.

Prije svega trebate znati kupiti onaj pravi, a to znači tražiti zrelu rajčicu koja je dosegla svoj vrhunac svježine. Rajčice koje su neugodne teksture vjerojatno su i bez okusa te će prije istrunuti. Jednom kad ih donesete kući treba znati kako ih ispravno pohraniti.

Vjerojatno ste čuli da rajčice nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak, ali je li to utemeljeno na dokazima ili je ovo samo stara mudrost koja se toliko često ponavlja da je prihvaćamo kao istinu? Daniel Gritzer, urednik Serious Eatsa, napravio je nekoliko testova s ​ rajčicama, a odgovor do kojeg je došao je da sve zapravo ovisi o tome koliko su vaše rajčice zrele. Zaključak je da bi se rajčice trebale držati na temperaturi od 12 do 20°C, toplije od hladnjaka, ali hladnije od sobne temperature, posebno ljeti.

Gritzer smatra da želite da vaše rajčice dosegnu vrhunac zrelosti bez hlađenja. Kad dođu do te točke, možete spriječiti truljenje tako da ih stavite u hladnjak. Hlađenjem se zaustavlja proces zrenja. Ako je rajčica već zrela, možete usporiti proces i održati je svježom tako da je stavite u hladnjak—neki izvori kažu da rajčica može ostati dobra u hladnjaku i do dva tjedna. Ako nije zrela, ostavite je da na pultu dok ne sazru, a zatim je stavite u hladnjak.

Većina konvencionalno uzgojenih rajčica je u nekom trenutku bila u hladnjaku, obično tijekom transporta za ove je dobra ideja pustiti ih da sazru na pultu prije nego što ih stavite u hladnjak.

Ako ste u trgovini i pokušavate odlučiti koje rajčice kupiti, Maynard ima nekoliko savjeta: ‘Prvo, pomirišite rajčice. Drugo, izvažite na dlanu. Potpuno zrela rajčica teži više, i trebala bi biti malo mekana‘. Maynard također preferira manje rajčice. ‘Nastojim kupovati manje rajčice jer vjerujem da će meso biti gušće, a okus koncentriraniji.

Neke rajčice u trgovini dolaze s peteljkama – mnogi pretpostavljaju da to znači da su svježije, ali to nije nužno slučaj. ‘Odlično je ako rajčica ima peteljku, jer to može spriječiti pucanje na vrhu, ali to nije toliko bitno. Dobra, čvrsta rajčica trebala bi izdržati i bez peteljke‘, kaže Maynard.