Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je danas da su pokušaji Zapada da uzme prihod od zamrznute ruske imovine kriminalni i da bi doveli do odgovora Moskve koji bi bio vrlo bolan za Europsku uniju.

G7 i Europska unija razmišljaju kako iskoristiti dobit ostvarenu zamrznutom ruskom imovinom na Zapadu da Ukrajini daju velik zajam, kojim bi se osiguralo financiranje Kijeva za 2025. Zaharova je danas prijetnjom odgovorila i na inicijativu dijela članica Unije da se ruskim diplomatima ograniči kretanje.

"Zapad je zaražen rusofobijom"

Glasnogovornica ruskog ministarstva rekla je novinarima da je Zapad zaražen rusofobijom i da će Moskva poduzeti protumjere ako budu uvedena takva ograničenja. "Rusija će odgovoriti na sva ograničenja kretanja koja europske zemlje budu nametnule njezinim diplomatima", najavila je Zaharova.

U pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu osam ministara vanjskih poslova Europske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani.