Potez Volkswagena, koji najavljuje moguće ukidanje radnih mjesta i zatvaranje nekih pogona u Njemačkoj, prvi put pravi je odraz stvarnosti za europsko anemično tržište automobila koje bi se moglo suočiti s još takvih najava, piše Bloomberg.

Sve manji kolač

U svojoj analizi, ovaj portal navodi kako je gotovo trećina tvornica glavnih europskih proizvođača automobila, kao što su BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault i VW, prošle godine radila ispod kapaciteta, odnosno proizvedeno je manje vozila nego što je moguće.

Analiza Bloomberga prema podacima specijaliziranog online medija "Just Auto", koji se bavi vijestima o automobilskoj industriji i istraživanjem tržišta automobila, navodi kako godišnja prodaja u Europi stagnira na oko tri milijuna automobila ispod razine od prije pandemije. Neočekivano usporavanje u potražnji za električnim vozilima i snažnija konkurencija na ključnim izvoznim tržištima SAD-a i Kine znači da proizvođači moraju pronaći načine za uštede kako bi ostali u igri. Osim toga, kineski proizvođači kao što je BYD agresivno pritišću europsko tržište.

"Više proizvođača se bori za komadiće sve manjeg kolača. Neki pogoni će definitivno morati da se zatvore", smatra neovisni analitičar automobilske industrije Matthias Schmidt.

Sve veća prijetnja

Prijetnja od zatvaranja tvornica u Europi sve je veća posljednjih godina, dok manjak radnika povećava trošak radne snage, a zbog rata u Ukrajini porasli su energetski troškovi. Ako se nešto ne učini da se stvari preokrenu, čitavo gospodarstvo Europske unije moglo bi ispaštati, jer na automobilsku industriju otpada više od sedam posto bruto domaćeg proizvoda EU, a zapošljava više od 13 milijuna ljudi.

Štoviše, tvornice automobila su često gospodarsko sidro lokalnih zajednica koje omogućavaju posao za veliki broj ostalih djelatnosti, od dobavljača autodijelova do pekara ili kafića.

Situacija je posebno tmurna u Njemačkoj, gdje se proizvođači muče s prelaskom na električna vozila nakon što su desetljećima bili gospodari sa sjajno dizajniranim benzinskim i dizel vozilima.

Pad i BMW

BMW je ranije ovog tjedna upozorio da će mu profitabilnost patiti zbog problema u vezi s kočnicama kod proizvođača dijelova Continental, kao i zbog mlake potražnje u Kini. Osim VW-ove najave ukidanja jamstva zaposlenja, u toj su kompaniji iskusili bijes zaposlenih tvornice u Wolfsburgu zbog planova o otpuštanju, dok direktori kukaju kako zbog pada prodaje imaju dva tvornička pogona previše.

"Veliki je pritisak za konsolidaciju tvornica automobila u Europi", smatra Fabian Brandt, stručnjak za automobilski sektor u savjetodavnoj firmi Oliver Wyman.

Analitičar za Bloomberg Intelligence Michael Dean kaže da tvornica koja radi na manje od 50 posto kapaciteta stvara gubitke, iako ta stopa može varirati ovisno o tome može li kompanija smanjiti druge troškove, poput osoblja, kako bi nadoknadila pad proizvodnje.

Mercedesovi novi modeli

Slika je različita kod različitih proizvođača i novi modeli mogu brzo napuniti pogone. Mercedes-Benz, koji je za BMW-om zaostajao u prodaji električnih vozila zbog visoke cijene i kontroverznog dizajna, priprema nekoliko novih modela kako bi povećao potražnju. Tamo tvrde da su zaposleni zaštićeni od otpuštanja barem do kraja 2029.

VW je bio bolji od drugih u povećanju proizvodnje nakon pandemijskog pada, no godine širenja kupovinom Škode u Češkoj, Bentleyja u Ujedinjenom Kraljevstvu i Lamborghinija u Italiji napravile su od kompanije ranjivog diva s najvećim brojem tvornica.

Šire se i negativni valovi od usporavanja prodaje električnih vozila.

VW i Volvo usporili su s ambicijama elektrifikacije u sektoru, a glavni izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares, poznat kao vatreni zagovornik smanjenja troškova, nalazi se pod pritiskom nakon što su profiti Peugeota i Fiata potonuli u prvoj polovini ove godine.

Zatvaranje tvornica nije novost

Renault je posljednjih godina radio na postupnom smanjenju obujma poslovanja, a glavni izvršni direktor Luca de Meo kaže da kompanija radi na 90 posto kapaciteta globalno, ali i zapošljava.

Zatvaranje tvornica nije novost u Europi, kako je to učinila Honda prije tri godine u Swindonu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kada je otpustila oko tri tisuće ljudi, ali je to obično posljednja stvar koju neko radi na kontinentu gdje sindikati i političari često imaju snažan utjecaj na korporativne odluke.

"Proizvođači automobila željet će zatvoriti neke tvornice kako bi smanjili troškove i ojačali konkurentnost. Izazov će biti razgovor sa sindikatima", smatra analitičar Schmidt.