''Cijela javnost u našoj zemlji svjedočila je kakvu dinamiku smo imali tijekom proljeća i koliko se toga učinilo i kakve smo reforme uspjeli implementirati. Ono na čemu ću insistirati je upravo nastavak te dinamike, onog kontinuiteta kojim smo došli do povijesne odluke Europskog vijeća krajem ožujka'', rekla je o europskom putu BiH za Dnevni avaz predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto.

Ključ

Kaže kako su ključ racionalan pristup i shvaćanje važnosti i prilika koje nam se nude od EU.

''Fokus svih nas moraju biti postignuti dogovori koje ćemo realizirati. Politički sustav naše zemlje i naš napredak na europskom putu zavisi od konsenzusa koji postignemo'', rekla je Krišto.

Ističe da su vertikalna podjela vlasti i legitimno predstavljanje svake razine u skladu s Ustavom i nešto što se mora poštovati i uvažavati.

''Europska unija je sui generis organizacija, u kojoj se mnoge odluke donose na način kakav mi imamo. Nekada ni kod njih nema one visoke razine ujednačenog stava, svaka zemlja članica ima svoje viđenje i mogućnost da zauzima svoje stavove, ali se ne prestaje razgovarati dok se ne iznađe rješenje. To je model koji moramo stalno primjenjivati i u našoj zemlji kako bi pravili iskorake'', ističe Krišto.

Otvoreni razgovori

Na pitanje očekuje li konačan dogovor o sadržaju Reformske agende i je li ovo posljednja šansa da BIH dobije sredstva iz prve tranše Plana rasta, Krišto je odgovorila kako vjeruje u postizanje dogovora sve dok se razgovara otvoreno.

''Konsenzus o europskom putu postoji i na nama je da iznađemo zajednička rješenja, koja će pomiriti političke razlike u Bosni i Hercegovini. Kvaliteta života, mogućnosti koje trebamo nuditi, a kakve već postoje u Europskoj uniji, držim da u vezi s tim segmentom nema pozicije i opozicije. Ako netko misli da ima pravo oduzeti 70 milijuna eura iz prve tranše Plana rasta Europske komisije za zapadni Balkan, onda mora preuzeti političku i ljudsku odgovornost za svoju odluku'', kaže Krišto.

Kaže kako je ''zahvalna prijateljima u Europskoj uniji koji imaju toliko strpljenja i iskazuju razumijevanje za Bosnu i Hercegovinu''.

''Međutim, bojim se da je i njihovo strpljenje pri kraju'', rekla je Krišto.