Svjetski čelnici, zdravstvene skupine i farmaceutske tvrtke najavili su u četvrtak na samitu u Parizu da će financirati s 1,2 milijarde dolara proizvodnju cjepiva u Africi, koja se suočava s brojnim zdravstvenim krizama, uključujući rastuću epidemiju kolere.

Afrički akcelerator proizvodnje cjepiva "bit će bitan korak prema stvarnom afričkom tržištu cjepiva", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na otvaranju samita u Parizu. Tri četvrtine ovih financijskih sredstava bit će iz Europe, rekao je Macron na samitu, kojem su nazočili i čelnici iz Bocvane, Ruande, Senegala, Gane, kao i gostujući ministri, zdravstvene skupine i farmaceutske tvrtke.

Njemačka 318 milijuna dolara, Francuska 100, Velika Britanija 60 milijuna

Njemačka će ovoj shemi pridonijeti s 318 milijuna dolara, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u videoporuci. Francuska je uložila 100 milijuna dolara, a Velika Britanija 60 milijuna dolara, dok su ostali donatori Sjedinjene Države, Kanada, Norveška, Japan i Zaklada Gates.

Shema bi "mogla postati katalizator za promicanje farmaceutske industrije u Africi i poticanje suradnje između država članica", rekao je na samitu čelnik komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat. Afrika uvozi “99 posto svojih cjepiva po pretjeranoj cijeni”, dodao je.

Pandemija covida-19 baca svjetlo na nejednaku globalnu distribuciju cjepiva, budući da su bogate zemlje u kojima se nalaze velike farmaceutske tvrtke razgrabile većinu doza, ostavljajući Afriku daleko iza sebe.

Nedavna pojava kolere istaknula potrebu za više lokalnih proizvođača cjepiva

Cilj je nove sheme preseliti proizvodnju cjepiva u Afriku kako bi kontinent dobio više suvereniteta - i izbjegao ponavljanje povijesti. "Kad dođe sljedeća pandemija, čak i da su naši čelnici u bogatim zapadnim zemljama anđeli, pritisak da zadržite vlastita cjepiva za svoj vlastiti narod, uvijek će biti neodoljiv", rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron na samitu.

Nedavna ponovna pojava kolere u mnogim dijelovima Afrike istaknula je potrebu za više lokalnih proizvođača cjepiva. Samo jedna tvrtka na svijetu - južnokorejski EuBiologics - proizvodi jeftine i učinkovite doze cjepiva za smrtonosnu bolest.

Macron je pozvao na to da se kolera "ostavi u prošlosti", dodajući da epidemije sada pogađaju "polovicu Afrike". Najavio je lanac proizvodnje cjepiva protiv kolere koji će u Africi pokrenuti južnoafrička biofarmaceutska tvrtka Biovac.

Savez za cjepiva želi prikupiti 9 milijardi dolara

Savez za cjepiva Gavi, koji pomaže u distribuciji cjepiva za više od 20 različitih bolesti u siromašnijim zemljama, bio je jedan od organizatora Globalnog foruma za suverenitet i inovacije cjepiva u četvrtak.

Na forumu je Gavi najavio da nastoji prikupiti 9 milijardi dolara za financiranje svojih programa cjepiva. SAD će pridonijeti s 1,58 milijardi dolara naporima Gavija, rekla je prva dama Jill Biden u videoporuci.

Predsjedajući Gavija Jose Manuel Barroso rekao je da je "milijun djece cijepljene od 2000. godine nevjerojatno postignuće". “Dijete rođeno danas ima bolje izglede proslaviti svoj peti rođendan nego ikada prije u povijesti”, rekao je.

Ali još uvijek postoje milijuni djece koja nikada nisu cijepljena protiv bilo koje bolesti - a "još stotine milijuna trebaju pristup većem broju cjepiva", dodao je. Samo dva posto cjepiva koja se daju u Africi proizvedeno je na tom kontinentu. Cilj je Afričke unije podići tu brojku na 60 posto do 2040. godine.