Kultni talijanski sportski dnevnik Gazzetta dello Sport u komentaru sinoćnjeg poraza Italije od Španjolske napisala je nešto što bismo mogli okarakterizirati kao "ogoljenje do kosti".

Italija može biti sretna što je samo s jednim golom razlike izgubila utakmicu drugog kola skupine B Europskog prvenstva, prenosi Gol.hr.

Bez milosti

Spašavao ih je Gianluigi Donnarumma, vratar i kapetan reprezentacije koji je rigao vatru poslije utakmice.

Legendarna Gazzetta također nije imala milosti, pa su tako odmah u naslovu išli s priznanjem "nedostaje nam talenta i igrača koji mogu proći čovjeka".

"Razmišljajmo sada o Hrvatskoj i našem kvalificiranju za osminu finala, a onda ćemo pregledati naše strategije. U budućnosti će nam trebati prava kulturna revolucija", stoji u uvodu teksta:

"Ne dopustite da vas zavara konačnih 1:0. Ovo je vrlo pogrešan rezultat, Španjolska nam je skrivala loptu 80 minuta i jedina joj je mana bila što nije ranije završila utakmicu. Individualna i kolektivna tehnička razlika je na trenutke bila neugodna, znali smo da su jači od nas, ali ne toliko. Spalletti je moderan trener, koji preferira ofenzivni nogomet sastavljen od driblinga, pokreta, vertikalizacija, divili smo se njegovom Napoliju lani, znamo njegove poteze i briljantne ideje, ali te ideje trebaju u djelo sprovesti noge muškaraca, a nekolicini naših igrača nedostaju karakteristike koje su preduvjet za to: intenzitet i otpor", pišu Talijani posvećujući se Španjolcima:

"Ne može biti slučajnost to što Španjolska ciklički uspijeva stvarati skupine visokokvalitetnih igrača koji neprestano pokušavaju igrati, to nije slučajno. Oni vole i traže spektakularniji i ofenzivniji tip nogometa od nas, neustrašivo lansiraju mlade talente, često i vrlo mlade".

Proći skupinu

Evo što još dodaju:

"Omogućuju im da se igraju i da tako rastu, pa čak i radeći pogreške. Vidjeti 20-godišnjaka kao startera u našim vrhunskim klubovima je fatamorgana. Uvijek se bojimo riskirati, pričamo o "težini dresova" i "strahopoštovanju koje mladi mogu imati u određenim fazama". Isprike na tome. Hrabrost i odvažnost nisu dio našeg mentaliteta koji, uz vrlo rijetke iznimke, ostaje obrambeni i usmjeren je više na to da ne prima golove nego da ih daj. Majstori smo taktike, ali ne i hrabrosti, još od omladinskog pogona podučavamo mlade taktičke strategije, ali smo zaboravili tražiti od njih da riskiraju, igraju svoju igru i driblaju. Imamo klupske momčadi koje igraju više vodoravno nego okomito".

O Hrvatskoj Gazzetta dello Sport piše:

"Iako neki njihovi stariji igrači djeluju umorno, ipak je riječ o kvalitetnoj reprezentaciji koja nas može pobijediti u jednoj utakmici. Nama igraju dva od tri rezultata za prolaz. Momci, imate nekoliko dana da napunite baterije, pronađete sigurnost i entuzijazam. Nisu svi protivnici Španjolska, natječemo se i s drugima. Sada je bitno proći skupinu, a onda ćemo živjeti utakmicu po utakmicu. Postoje prilike za rast s novim strategijama, ali nemoguće je stvoriti igrače koje nažalost nemamo. Za to će biti potrebno vrijeme i kulturna revolucija", zaključuju Talijani.