Mnogi od nas započinju dan šalicom kave, ali malo tko shvaća da talog kave, koji obično završi u smeću, može biti vrijedan dodatak njezi vrta. Posipanje taloga kave po vašem travnjaku prije zime jednostavna je i prirodna metoda koja pruža mnoge prednosti.

Samo pospite talog kave po svom travnjaku.

Talog kave sadrži vrijedne hranjive tvari poput dušika, fosfora i kalija koji su ključni za zdravlje biljaka. Dušik potpomaže rast trave, a fosfor i kalij poboljšavaju njezino stanje, što je posebno važno prije zime. Zahvaljujući tome, travnjak će bolje podnijeti mraz i brže se oporaviti u proljeće nakon zimskog mirovanja.

Poboljšanje strukture tla

Talog od kave također pomaže u poboljšanju strukture tla. Djeluju kao prirodno sredstvo za dizanje kvasaca, potičući bolju cirkulaciju zraka i vode u tlu. Ovo je posebno važno za teška glinena tla, koja se mogu skupiti i spriječiti rast biljaka.

Jedna od manje poznatih prednosti taloga kave je njegova sposobnost da tjera nametnike. Mravi, puževi i drugi insekti ne vole miris kave, pa ćete posipanje taloga kave po travnjaku zaštititi vaše biljke od njihovih aktivnosti. Zahvaljujući tome, ličinke štetočina koje prezimljuju u tlu mogu ih obeshrabriti od razmnožavanja u proljeće.

Talog od kave ima blago kiseli pH, što može biti korisno za vaš travnjak, posebno ako je tlo u vašem vrtu previše alkalno. Kiselost tla pomaže uravnotežiti tlo, omogućujući bolji rast trave.

Kako posuti talog od kave po travnjaku?

Talog od kave može se posuti izravno na travnjak, ali ne zaboravite da ne stvarate predebele slojeve koji mogu ograničiti cirkulaciju zraka u tlu. Također je vrijedno pomiješati tlo s malom količinom komposta ili pijeska kako bi se bolje razgradio.

Rasipanje taloga kave prije zime jednostavna je i jeftina metoda koja vam omogućuje održavanje vašeg travnjaka uz podršku održivih vrtlarskih praksi. Ovo je prirodan način da ojačate biljke i pripremite ih za oštre zimske uvjete.