Tanker koji plovi pod zastavom Paname i trgovački brod napadnuti su danas u Crvenom moru kod Jemena. Tanker su pogodila dva projektila, izvijestile su britanske pomorske agencije, a prenosi Reuters.

Sigurnosna kompanija Ambrey javlja kako su lokalne vojne vlasti potvrdile da je tanker napadnut projektilima, dok su pomorski izvori rekli Reutersu da se radi o tankeru pod nazivom Blue Lagoon I. Ni u jednom incidentu nisu zabilježene žrtve.

Iza napada stoje Huti?

Napad na tanker dogodio se oko 70 nautičkih milja sjeverozapadno od jemenske luke Saleef, priopćili su Ambrey i britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO).

Iako za napad još nitko nije preuzeo odgovornost, iza njega najvjerojatnije stoje jemenski islamistički pobunjenici Huti, koji su povezani s Iranom.

Oni su pokrenuli niz napada na brodove u blizini Jemena prošlog studenog, kako tvrde, u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa. Nedavno su napali grčki tanker Sounion, na koji su se ukrcali nakon što je evakuiran te aktivirali eksploziv na palubi. Sounion i dalje pluta u Crvenom moru.

Dron napao trgovački brod

U odvojenom incidentu, dron je danas pogodio trgovački brod oko 50 nautičkih milja od jemenske Hodeide, luke na Crvenom moru južno od Saleefa, izvijestili su Ambrey i UKMTO.

Brod nastavlja prema sljedećoj luci, rekao je UKMTO.