Proslavljena je svečana sveta misa kao središnji dio proslave Dana svetoga Nikole Tavelića u Tomislavgradu. Misnome slavlju prethodila je svečana procesija, nakon čega ja na vanjskome oltaru ispred bazilike sv. Nikole Tavelića pjesmom velikoga Župnog zbora započelo misno slavlje pod vodstvom splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića. Mons. Zdenko Križić u novijoj je hrvatskoj povijesti prvi karmelićanin izabran za (nad)biskupa, a u svojoj se propovijedi osvrnuo na mučeničku smrt sv. Nikole te poručio:

–Duševne boli znaju biti puno gore od tjelesnih, ali duša koja je uz Boga, osjeća mir uvijek… U Bibliji čitamo: “O, da mi je umrijeti smrću pravednika…” – kad je u prijateljskom odnosu s Bogom, čovjek nema straha pred smrću. Sv. Nikola mogao je izbjeći smrt, ali Kristova ljubav potiče, goni, prisiljava na djelovanje… Očima se bezbožničkim čini da pravednici umiru, ali oni su u miru i u samome mučeništvu. Samo život koji se daruje za druge nosi sjeme vječnosti.

Na početku mise gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić pozdravio je sve duvanjske vjernike, iz Općine, ali i drugih mjest. Osvrnuo se na protekle Dane sv. NI te naglasio:

–Uloga kulture i duhovnosti ista je: napuniti nas dobrotom, ljepotom, istinom i spoznajom.

Svima je čestitao svetkovinu i zahvalio na svečanosti i dostojanstvenosti Dana sv. Nikole Tavelića.

Čestitkama se pridružujemo i mi – neka nam svima ovaj dan prođe u miru i radosti!

Helena Lučić/Tomislavcity

Više pogledajte OVDJE