U Bosni i Hercegovini je na snazi crveni meteoalarm, a dnevne temperature idu i do 40 stupnjeva. Ovako visoke temperature mogu ugroziti i zdravlje stanovništva.

Građani su spas od vrućine potražili na izletištima, ali i na gradskim kupalištima.

Kolika je potražnja za ljetnim osvježenjem na bazenima najbolje pokazuje to što je broj gostiju često veći od dozvoljenih kapaciteta.

Haris Mešanović, spasilac, ističe: "Imamo ograničen kapacitet na 800 ljudi. Preporučio bih ljudima da što ranije dođu na bazen da bi mogli zauzeti svoje mjesto, otprilike do 12 sati jer poslije toga su velike vrućine, onda čekaju u redu, a ne mogu ući dok netko ne bi izašao sa bazena. Bude par manjih intervencija zbog prevelikih vrućina, vrtoglavica, malo im opadne šećer ili slično, ali to su sve sitne stvari koje možemo riješiti''.
 


Njegov kolega Omar Mahmutović navodi: "Pretežno, što se tiče kupača, na ovom kupalištu je otprilike od tri do četiri tisuće. Udarni je dan sezone, nedjelja, ali sve je prošlo pod kontrolom i sve protiče kako treba bez nekih većih intervencija, kao što vidite svi uživaju."

Drugi toplotni val ove godine koji je zahvatio našu zemlju, ekstremno visokih temperatura zraka, uobičajena je pojava za ovo doba godine, kažu meteorolozi.

"Svake godine imamo dva ili tri toplotna vala tijekom ljetne sezone i ovaj koji je na snazi, zbog čega je aktiviran narančasti i crveni meteoalarm u Bosni i Hercegovini, izuzetno je ekstreman u vidu dužine toplotnog vala koji traje od ponedjeljka, a kako stvari stoje trajat će i narednih četiri, pet dana'', navodi meteorolog Bakir Krajinović.

Ekstremne vrijednosti temperatura zraka očekuju se do 17. srpnja. Nakon toplotnog vala slijedi vrijeme rizičnih vremenskih uvjeta usljed intenzivnih padalina praćenih grmljavinom i gradom, od sredine tjedna.