Posebno je svečano danas u Sinju. Ulicama grada održana je procesija nakon koje je slavljena svečana misa koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

50.000 vjernika

Blagdanska procesija krenula je ispred crkve Gospe sinjske, a sliku Čudotvorne Gospe u procesiji nosili su naizmjenice sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga i medicinske sestre.

Procesiju je predvodio nadbiskup splitsko-makarski Zdenko Križić koji je nakon toga predvodio i misno slavlje, prenosi Hina.

Ovogodišnja proslava Velike Gospe u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske održava se pod geslom "Marijo, Majko Crkve, moli za nas!", prenosi Hina.

Prema procjenama policije, u procesiji je sudjelovalo oko 50.000 vjernika, a među sudionicima su hrvatski ministar turizma Tonči Glavina i ministar demografije Ivan Šipić.

Hodočasnici iz BiH

Ekipa portala Slobodna Dalmacija u Sinju je srela i trojicu prijatelja iz Tomislavgrada. Oni su u Sinj pješačili zbog zavjeta za bolesnog prijatelja kojeg uskoro čeka teška operacija.

Zatekli su i društvo iz središnje Bosne koje je, sa stankama, do Sinja putovalo pet dana.

"Nijedna žrtva nije teška, svi znamo zbog čega smo tu", zaključili su.

Očekuje se i da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju, kako je rekla policija, boraviti i oko 100 tisuća vjernika, pošto će biti deset misa koje se služe od rane zore, a bit će i u popodnevnim i večernjim satima.

Ovogodišnje slavlje ima posebnu važnost jer je Gospina crkva odlukom pape Franje u lipnju ove godine uzdignuta na čast bazilike. Blagdan Gospe sinjske slavi se i kao dan grada Sinja.

Gradske tvrtke i žurne službe navikle su na veliki broj ljudi u strogom centru grada, pa su za pristigle hodočasnike osigurali besplatnu vodu za piće koja se dijeli na više mjesta.

Ugostiteljima je gradonačelnik omogućio da u dane Alke i Velike Gospe rade produženo.

I ove je godine veliki dio gradskog parka pretvoren u ugostiteljski objekt na otvorenom i tu se po prihvatljivim cijenama nude uz sinjski uštipci te na stotine pečenih janjaca i odojaka.