Poput trgovca mješovitom robom ispred štanda s koncesijom, Donald Trump stajao je sa svakodnevnim artiklima iz košarice prosječnog Amerikanca. Na štandu su bili zobene pahuljice, kruh, maslac, hrenovke...

U svom golf-klubu Bedminster u New Jerseyju održao je 45-minutni pripremljeni govor. Iznosio je primjedbe koje predstavljaju odmak od njegovih uobičajenih napada na protivnike. Čitao je s papira, što je samo po sebi odstupanje od njegovog uobičajenog slobodnog stila.

Bivši predsjednik istaknuo je gomilu, kako je rekao, povećanja cijena pod sadašnjom vlasti. Naveo je da je brašno poskupjelo 38 posto, a jaja 46 posto. Postavio je pitanje voli li Kamala Harris svoju zemlju, osporio je njezinu inteligenciju i više puta ju je optužio da je komunistica.

Zadnjih dana rasla zabrinutost republikanaca

Međutim, u usporedbi s ranijom kampanjom, iznio je daleko manje teških uvreda i bila je to prava glazba za uši barem nekih viših republikanskih ličnosti. U stranci je posljednjih dana rasla zabrinutost hoće li se Trump moći prilagoditi izazovu koji predstavlja ulazak Kamale Harris u utrku.

"Pobjednička formula za predsjednika Trumpa vrlo je jasna. Manje uvreda", rekla je nedavno za Fox News Kellyanne Conway, njegova bivša voditeljica kampanje i bliska savjetnica. I drugi su izrazili neslaganje kad je Trump napao Harris zbog njezinog rasnog identiteta te iznosio laži o broju ljudi na njezinim skupovima.

"Tako glupo. Samo se treba usredotočiti na prokletu granicu", rekla je Megyn Kelly, konzervativna komentatorica i bivša voditeljica Fox Newsa, o toj Trumpovoj strategiji.

Nova anketa: Harris vodi u pet od sedam ključnih država

Trump je i u svom najnovijem nastupu ponovio da neke zemlje prazne svoje zatvore i ludnice kako bi preplavile SAD ilegalnim migrantima. Naglasio je i da je 100 posto novih radnih mjesta otišlo migrantima te još jedanput poručio da je pobijedio na izborima 2020. godine.

Ovotjedna anketa je pokazala kako Harris vodi ispred Trumpa u pet od sedam ključnih saveznih država. Republikanci su stoga željeli vidjeti novi pristup koji bi suzbio zabrinutost izazvanu trendovima u anketama.

Trumpov govor o cijenama namirnica je pokrenuo niz pitanja. Novinska agencija Reuters je tako objavila da su cijene kruha i kave zapravo pale tijekom prošle godine, prema mjesečnom Indeksu potrošačkih cijena Ureda za statistiku rada.

Može li Trump ostati ovakav?

Ali to zapravo nije poanta. Ovo je bilo Trumpovo povezivanje s glasačima na važnom pitanju, a mnogi još uvijek osjećaju učinke visoke razine inflacije pod predsjednikom Bidenom. Trump je u ovom nastupu nastavio prozivati Harris, ali znatno pametnije nego ranije.

Tako je podsjetio kako je Kamala tijekom nasilnih prosvjeda pokreta Black Lives Matter 2020. godine podržala pozive da se smanji potrošnja na policiju. Također je istaknuo da je ukrala njegovo obećanje da će ukinuti porez na napojnice u američkoj uslužnoj industriji, žaleći se da bi bilo lijepo da je smatrala prikladnim dati mu priznanje.

Veliko je pitanje, naravno, može li Trump ostati pri ovome i držati se ovakvih tema. Novinari su ga upitali odustaje li od žestokih napada na svoje protivnike. "Oni nisu dobri prema meni. Stoga mislim da imam pravo na osobne napade", zaključio je.