Turska je blokirala suradnju između NATO-a i Izraela od oktobra zbog rata u Gazi i saopćila da savez ne bi trebao surađivati s Izraelom kao partnerom dok ne dođe do okončanja sukoba, saopćili su izvori upoznati s procesom.

Izrael ima status partnera NATO-a i njeguje bliske odnose s vojnim savezom i nekim od njegovih članica, posebno s najvećim saveznikom, Sjedinjenim Državama.

Prije izraelske ofenzive u Gazi - potaknute napadom palestinske grupe Hamas 7. listopada - članica NATO-a Turska radila je na popravljanju svojih dugo zategnutih veza s Izraelom.

Kritika Zapadu

Otada je Ankara žestoko kritizirala izraelsku operaciju u Gazi, za koju tvrdi da predstavlja genocid, i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu. Također je kritizrala brojne zapadne saveznike zbog podrške Izraelu.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izvori su kazali da je Turska uložila veto na kompletan angažman NATO-a s Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vježbe, smatrajući ''izraelski masakr'' nad Palestincima u Gazi kršenjem temeljnih načela NATO-a.

Istraga UN-a u lipnju pokazala je da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi. Navodi se da izraelske akcije predstavljaju zločine protiv čovječnosti zbog golemih civilnih gubitaka. Izrael to odbacuje i tvrdi da njegova operacija u Gazi, u kojoj je ubijeno skoro 40.000 ljudi, ima za cilj iskorijeniti Hamas.

Nema suradnje do okončanja sukoba

Izvori kažu da će Turska zadržati tu blokadu i neće dopustiti Izraelu da nastavi ili unaprijedi svoju interakciju s NATO-m sve dok ne dođe do okončanja sukoba, jer vjeruje da izraelske akcije u Gazi krše međunarodno pravo i univerzalna ljudska prava.

Nakon samita NATO-a u Washingtonu u srpnju, turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je kako nije moguće da NATO nastavi svoje partnerstvo s izraelskom administracijom.

U ovom tjednu i izraelski ministar vanjskih poslova pozvao savez da izbaci Tursku nakon što se činilo da Erdogan prijeti ulaskom u Izrael, kao što je to učinio u prošlosti Libiji i Nagorno-Karabahu, prenosi Reuters.