Ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan izjavio je da mogući rat između Izraela i Irana treba razmatrati kao visoku mogućnost te je upozorio da se Turska i regija trebaju pripremiti za to, javlja Anadolu.

Fidan je u intervjuu za televizijsku kuću Haber Global komentirao aktualnu situaciju u Turskoj i regiji.

Na upit da komentira izraelske navode da je u napadu na Gazu ubijen šef političkog ureda Hamasa Yahya Sinwar, Fidan je podsjetio da Turska od 7. listopada 2023. na svim platformama upozorava da će rat eskalirati i donijeti geopolitičke probleme.

"Gaza je pretvorena u groblje na otvorenom"

Povodom navoda da je Sinwar ubijen, Fidan je rekao da još nema potvrde od Hamasa i da treba pričekati.

„Nažalost, Gaza je pretvorena u groblje na otvorenom, gdje su deseci tisuća nevinih ljudi ubijeni i počinjen je genocid“, rekao je Fidan.

Odgovarajući na pitanje o svom sastanku s vođom Hezbollaha Hasanom Nasralahom prije nego što je ubijen, Fidan je rekao da je nakon tog sastanka primijetio kako Hezbollah neće pokrenuti sveobuhvatan napad i da će zadržati svoju trenutačnu poziciju.

Fidan je naveo da su u to vrijeme procijenili kako Izrael u vojnom planu cilja eliminirati, jednog po jednog, Hamas, Hezbollah, Hute u Jemenu i druge elemente koji mu predstavljaju prijetnju.

Istaknuo je kako zemlje u regiji ne pokazuju osjetljivost koju pokazuju prema Palestini kada je riječ o Libanonu.

"Vrlo moguće je ratno stanje"

Na pitanje hoće li doći do ratnog stanja između Izraela i Irana, Fidan je rekao da to treba ozbiljno razmatrati kao vrlo moguće.

„Ovo bi trebalo smatrati visokom mogućnošću. Smatram da bi najtočniji korak bio da zemlje regije procijene to kao visoku mogućnost, jer moramo biti spremni na takvu situaciju. Kao regija, proširenje rata naravno nije ono što želimo“, rekao je Fidan.

Ističući kako Turska posljednjih 20 godina ulaže intenzivne napore da osigura mir i okonča sukobe, Fidan je rekao da Ankara ni na koji način ne podržava sukob s Iranom ili početak rata. „Potpuno smo protiv toga, ali s druge strane, ako Iran bude djelovao u samoobrani, naravno da je to njegovo pravo“, rekao je Fidan.