Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, na području Gruda i Tomislavgrada, u predmetu kodnog naziva Istok Porin, lišili slobode dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela ''Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata'' i ''Krijumčarenje ljudi'' propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, izvršeni su pretresi stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na dvije lokacije, prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine a u suradnji s policijskim službenicima Granične policije i Ministarstvima unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Hercegbosanske županije.

Istodobno, SIPA-e je u srijedu i na području Banja Luke i Novog Grada, u predmetu kodnog naziva Baron, lišili slobode dvije osobe zbog sumnje na krijumčarenje migranata.