Najmanje 16 civila ubijeno je u posljednja 24 sata u sukobima na proruskom pobunjeničkom istoku Ukrajine.

Petero civila ubijeno je u okolici grada Debalceva gdje se odvijaju najžešći sukobi, još šest u separatističkom uporištu Donecku ili u njegovim predgrađima te još pet u regiji Luganska, drugog pobunjeničkog središta, po tim podacima.

Broj civilnih žrtava dramatično je povećan nakon intenziviranja sukoba zadnjih tjedana na istoku Ukrajine. Separatisti potpomognuti ruskim oružjem - drže u okružju postrojbe ukrajinske vojske. Kijev je od Amerike zatražio pomoć u naoružanju.

Američki predsjednik Barack Obama protivio se slanju oružja ukrajinskoj vojsci, ali stanje na terenu natjeralo ga je da ponovno razmotri sve opcije. Dosad su Amerikanci Ukrajini slali vojnu opremu - poput neprobojnih prsluka, dalekozora i radarske tehnologije. Sada razmišljaju o isporukama  protutenkovskih sustava, prenosivih raketa zemlja-zrak, čak i teškog oružja. Stručnjaci međutim upozoravaju da bi takva pomoć mogla gurnuti Zapad dalje nego što želi.

S istoka Ukrajine svakodnevno stižu nove potresne snimke. Granate padaju na naseljena područja, nisu pošteđene ni bolnice, škole, igrališta.

HRT