PRIPADNICI ukrajinske vojske u srijedu su se počeli povlačiti iz strateški važnog grada Debalcevea, koji je u obruču proruskih separatista, rekao je Semen Semenčenko, ukrajinski parlamentarni zastupnik i zapovjednik ukrajinske dragovoljačke bojne.

"Izvlačenje vojnika iz Debalcevea odvija se planirano i organizirano", rekao je Semenčenko, čiju izjavu je prenijela i ruska agencija RIA Novosti.

"Neprijatelj pokušava presjeći prilazne ceste i spriječiti izlazak vojnika", napisao je na Facebooku.

Istodobno proruski separatisti tvrde da stotine ukrajinskih vojnika u Debalceveu polažu oružje i predaju se njihovim snagama.

"U Debalceveu je u tijeku masovna predaja oružja ukrajinskih snaga. Riječ je o stotinama ljudi", rekao je separatistički dužnosnik Maksim Leščenko, čije je riječi prenijela medijska služba separatista DAN.

Porošenko: Ukrajinska vojska prepušta Debalceve pobunjenicima

Ukrajinska vojska napušta Debalceve i prepušta ga proruskim pobunjenicima nakon desetak dana žestokih sukoba, izjavio je u srijedu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prije leta na separatistički istok.

"U srijedu ujutro ukrajinske oružane snage s nacionalnom gardom završile su planiranu i organiziranu operaciju evakuacije naših vojnih postrojbi iz Debalcevea", izjavio je ukrajinski predsjednik u obraćanju naciji iz kijevske zračne luke.

"U ovom trenutku, 80 posto naših postrojbi je izašlo, očekujemo još dva konvoja".

Porošenko je pohvalio ukrajinske snage za izvršavanje dužnosti tijekom obrane Debalcevea, istaknuvši da su svijetu pokazale "pravo lice bandita i separatista koje podupire Rusija".

HINA