Ukrajina i proruski pobunjenici na istoku zemlje potpisali su dogovor o povlačenju teškog oružja s bojišnice.

Potpisani su dokumenti koji će omogućiti početak povlačenja teškog oružja duž cijele bojišnice, rekao je general Oleksandar Rozmaznjin. Premda neki mediji pišu da bi se snage mogle početi povlačiti već danas, Rozmaznjin je ocijenio da je još rano o tome govoriti, prenosi AFP.

Viši pobunjenički zapovjednik Eduar Basurin rekao je da će njegovi ljudi danas početi dvotjedni proces povlačenja teškog oružja s bojišnice na istoku Ukrajine, objavila je ruska novinska agencija Interfaks, a prenosi Reuters.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je u telefonskom razgovoru kako još nije potvrđeno da su pobunjenici počeli povlačiti oružje.

Povlačenje oružja predviđeno je u mirovnom ugovoru iz Minska zaključenom 12. veljače u bjeloruskoj prijestolnici. Taj proces koji je uvjetovan potpunim prekidom vatre na terenu trebao je početi 17. veljače i završiti oko 3. ožujka, ali još nije počeo zbog ofenzive pobunjenika na Debalceve koji su zauzeli prošlog tjedna.

Prema tom ugovoru nazvanom Minsk 2, obje strane moraju povući sve teško oružje kako bi se uspostavila tampon-zona široka od 50 do 140 km. Tako će područja koja su nedavno zauzeta na temelju ovog novog ugovora ući u sastav proširene tampon-zone koja je prema ugovoru iz rujna 2014. bila široka 30 km.

Posljednja dva dana borbe su više-manje prestale na većem dijelu bojišnice.

HRT