Prva međusobna utakmica u povijesti između ove dvije reprezentacije prošla je ispod očekivanja. S obzirom na to da su upravo ove momčadi prije početka prvenstva bili favoriti za prva dva mjesta u skupini, njihov međusobni susret je malo pokazao.

Ukrajina i Belgija su u posljednjem kolu skupine E na MHP Areni u Stuttgartu odigrali bez pogodaka i tako odredili svoje sudbine. Sve su ekipe u ovoj grupi osvojile isti broj bodova, ali su Ukrajinci zbog visokog poraza u prvom kolu od Rumunjske (0:3) i najlošije gol-razlike ostali kao posljednji.

Belgija će u osminu finala s drugog mjesta ljestvice, a njihov protivnik će biti reprezentacija Francuske.

Prva međusobna utakmica u povijesti između ove dvije reprezentacije prošla je ispod očekivanja. S obzirom na to da su upravo ove momčadi prije početka prvenstva bili favoriti za prva dva mjesta u skupini, njihov međusobni susret je malo pokazao.

Ukrajinci su u ovaj susret ušli s imperativom pobjede jer tako ne bi ovisili o rezultatu utakmice Slovačka – Rumunjska, koji bi eventualnim neriješenim rezultatom izbacili Rebrovove igrače s natjecanja u slučaju da ne pobijede Belgiju.

No, iako su trebali pobjedu, izgledali su dosta nezainteresirano i nemoćno protiv Belgije kojoj je bod bio dovoljan za plasman u osminu finala s drugog mjesta na ljestvici.

Prvu priliku na utakmici gledamo u sedmoj minuti utakmice. De Bruyne je sjajno proigrao Lukakua, a napadač Belgije bježi iza leđa obrane i puca, ali mu udarac zaustavlja Trubin.

Ukrajina prvi put konkretnije prijeti tek u 20. minuti preko Yaremchuka.

Napadač Valencije okušao je sreću s ruba kaznenog prostora, ali je njegov udarac išao ravno u Casteelsa. Minutu kasnije sreću je okušao i drugi ukrajinski napadač, Artem Dovbyk koji je šutirao neprecizno pored gola.

Potom je uslijedilo razdoblje mirne igre bez prevelikih prilika. Tek je na samom koncu prvog dijela De Bruyne zaprijetio izvana, ali ga dobro čita ukrajinski vratar.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo više od predstave koju smo gledali u uvodu utakmice. Ukrajina je trebala pogodak, ali nismo gledali jurnjavu i okupaciju protivničkog gola. Štoviše, Belgija je u nekoliko navrata mogla stići prva do pogotka.

Lukaku je u 65. minuti zapucao, ali je lako intervenirao Trubin. Osam minuta kasnije belgijski napadač sjajno surađuje s Yannickom Carrascom kojeg izbacuje u dobru poziciju, ali nekadašnji napadač Atletico Madrida ne uspijeva svladati danas raspoloženog ukrajinskog čuvara mreže.

Rebrove su „trupe“ otvorenije krenule igrati tek u posljednjih 15 minuta utakmice. Zaprijetio je Dovbyk, no čvrsti belgijski blok to čisti. Isti igrač okušao je sreću pet minuta kasnije, ali trese samo vanjski dio mreže.

Najbliži pogotku su Ukrajinci bili u 83. minuti, kada je Ruslan Malinovsky iz kornera gađao direktno u belgijski gol, ali je Casteels to izbacio s gol-crte.

Otvorenost Ukrajine Belgija je pokušala iskoristiti trčanjem u kontranapade, a jedan izgledan u 87. minuti nisu iskoristili. Sjurili su se igrači Domenica Tedesca u protuudar, a u situaciji 3 na 2 pred ukrajinskim golom zapucao je Bakayoko koji je pristigao kao četvrti igrač, no gađa daleko od gola.

Imali su Ukrajinci prije kraja još par izglednih prilika koje nisu iskoristili.

Malinovsky je okušao sreću u 88. minuti s dvadesetak metara od gola, ali je pogodio samo u blok belgijske obrane. Tri minute kasnije Sudakov pravi „slalom“ kroz protivničku obranu, ali slabi udarac lako je zaustavio Casteels.

Zbog ovog rezultata i onog na drugoj utakmici skupine Ukrajina je svoj nastup na ovogodišnjem Euru okončala već u grupnoj fazi, iako su osvojili čak četiri boda.