Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić kazao je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima umirovljenika da neće biti izvanrednog usklađivanja mirovina jer za to ne postoji zakonsko uporište.

Krah sustava

Delić je naglasio da su na prethodnom sastanku donesena četiri zaključka koji su i službeni zaključci Federalnog saveza umirovljenika, te da bi se desilo izvanredno usklađivanje mirovina proračun ne smije biti u deficitu, što sada nije slučaj.

Kako je kazao, ranije je dogovoreno da se umirovljenicima isplati jednokratna pomoć, što će biti učinjeno, a zatim da će biti planiran milijun KM za ovu i dva milijuna za sljedeću godinu za banjsko liječenje. Dogovoreno je formiranje vijeća umirovljenika, te da će se raditi na izmjenama i dopunama zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

''Zakon o PIO/MIO neće biti mijenjan do listopadskih izbora, jer u suprotnom može doći do kolapsa cijelog sustava. Također, bit će uspostavljena radna grupa, koju će sačinjavati eksperti, u vezi Zakona o PIO/MIO, čije će se odluke i savjeti poštovati. Ako oni odluče da trebamo mijenjati neki dio zakona, to ćemo i pokrenuti. Zahtjevi prevazilaze nadležnosti ministarstava, za bilo kakve izmjene moramo dobiti mišljenje i financijsku procjenu'', dodao je Delić.

Radnici ne prate umirovljenike

Ministar navodi da problemi ove populacije proizlaze iz činjenice da trenutno u Federaciji radi i doprinose plaća 549.000 uposlenika, a trenutno ima 451.000 umirovljenika. Broj umirovljenika raste, a to ne prati rast broja radnika.

''Donijeli smo strategiju za zapošljavanje na razini FBiH, provodimo projekt sa Svjetskom bankom za zapošljavanje, provodimo projekt garancije za mlade koji se odnosi na zapošljavanje, a na Domu naroda je oboren Zakon o posredovanju u zapošljavanju. Suština svega je zapošljavanje ljudi, jer jednokratna pomoć i izmjene zakona ne mogu omogućiti stabilan financijski sektor'', dodao je.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Redžo Mehić ističe da ''situacija nije sjajna, ali ipak je postignut određeni dogovor''.

''Moramo u obzir uzeti okolnosti u kojima se razgovara, poput političke i ekonomske situacije u državi i svijetu. Vlada je ove godine sve uradila kada je redovno usklađivanje mirovina u pitanju, a dodjelu te jednokatne pomoći možemo očekivati u drugoj polovini oktobra, uglavnom poslije izbora. Vidjet ćemo koliki će to biti iznos'', kazao je Mehić.

Umirovljenici su ranije najavili da će 3. listopada izaći na proteste, ukoliko Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Mehić dodaje da će o održavanju protesta odlučivati Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH.