Ujedinjeni narodi osudili su "neprihvatljivu" razinu nasilja koja postaje uobičajena nad humanitarnim djelatnicima, od kojih je rekordnih 280 ubijeno diljem svijeta 2023. godine, i upozorili da bi rat Izraela i Hamasa u Gazi mogao prouzročiti još veći broj takvih smrti ove godine.

"Normalizacija nasilja nad humanitarnim djelatnicima i nedostatak odgovornosti neprihvatljivi su, nesavjesni i iznimno štetni za humanitarne operacije posvuda", rekla je Joyce Msuya, vršiteljica dužnosti ravnateljice UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), u izjavi na Svjetski dan humanosti.

"Prošla godina bila je najsmrtonosnija"

"S 280 humanitarnih radnika ubijenih u 33 zemlje prošle godine, 2023. je bila najsmrtonosnija zabilježena godina za globalnu humanitarnu zajednicu", što je povećanje od 137 posto u odnosu na 2022., kada je umrlo 118 humanitarnih radnika, stoji u priopćenju OCHA-e. Ured se pozvao na Bazu podataka o sigurnosti humanitarnih radnika koja prati te podatke od 1997.

UN je rekao da su više od polovice smrtnih slučajeva u 2023., ili 163, bili humanitarni djelatnici ubijeni u Gazi tijekom prva tri mjeseca rata između Izraela i Hamasa, uglavnom u zračnim napadima. Južni Sudan, razoren građanskim sukobima, i Sudan, u kojem od travnja 2023. bjesni rat između dva rivalska, sljedeći su najsmrtonosniji sukobi za humanitarce, s 34 odnosno 25 mrtvih.

Također u top 10 su Izrael i Sirija, sa po sedam smrtnih slučajeva; Etiopija i Ukrajina, sa po šest mrtvih; Somalija s pet smrtnih slučajeva; i četiri smrtna slučaja u Mjanmaru i Demokratskoj Republici Kongo.

Više od 280 humanitarnih radnika ubijeno u Gazi

U svim sukobima većina poginulih je među lokalnim osobljem. Unatoč "nečuveno velikom broju" smrtnih slučajeva humanitarnih radnika u 2023., OCHA je rekao da bi 2024. "mogla biti na putu za još smrtonosniji ishod".

Od 9. kolovoza, 176 humanitarnih radnika ubijeno je diljem svijeta, prema Bazi podataka o sigurnosti humanitarnih radnika.

Od listopada, kada su militanti pod vodstvom Hamasa pokrenuli smrtonosni napad na Izrael koji je izazvao rat, više od 280 humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi, od kojih su većina bili zaposlenici UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, prema OCHA-i.

U tom kontekstu, čelnici više humanitarnih organizacija trebali bi u ponedjeljak poslati pismo državama članicama UN-a pozivajući međunarodnu zajednicu "da prekine napade na civile, zaštiti sve humanitarne djelatnike i počinitelje pozove na odgovornost".

Svake godine Ujedinjeni narodi obilježavaju Svjetski dan humanosti 19. kolovoza na godišnjicu napada na svoje sjedište u Bagdadu 2003. godine. U bombaškom napadu poginule su 22 osobe, uključujući Sergia Vieira de Mella, posebnog predstavnika UN-a za Irak, a ozlijeđeno je oko 150 domaćih i stranih humanitarnih radnika.