Ovih dana cvjećarnice i tržnice pune su hortenzija u punom cvatu. Buket ovog cvijeća raskošan je ukras svakom stolu, a Dom i dizajn donosi nekoliko savjeta kako bi vam što duže trajale.

Prvo što treba učiniti je odrezati većinu lišća ispod cvata. U redu je ostaviti nekoliko listova, ali neka budu što bliže cvatu. Potom nožem ili vrlo oštrim škarama odrežite stabljiku pod kutom (ne ravnim rezom). Mijenjajte im vodu svaki dan, najviše dva. Svaki puta kad promijenite vodu odrežite centimetar - dva stabljike, to će im produžiti trajanje. Stavite vazu s hortenzijama na mjesto koje nema izravnu sunčevu svjetlost, jer ona isušuje cvjetove pa brže venu.

No ponekad, čak i kada sve učinite kako treba, cvjetovi hortenzije će uvenuti. Proces oživljavanja koji bi ih mogao spasiti počinje punjenjem kuhinjskog sudopera hladnom vodom. Uronite cvjetove u vodu i ostavite ih 30 minuta. Po završetku otresite višak vode i vratite ih u vazu. Tajna je u tome što hortenzije upijaju vodu ne samo kroz stabljiku, već i kroz latice.