U Tomislavgradu je danas održana redovita, 11. sjednica Vlade HBŽ-a na kojoj je usvojen rebalans proračuna za ovu godinu. Potreba za rebalansom uslijedila je nakon nedavnoga potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatima iz oblasti zdravstva te sada iznosi blizu 129 i pol milijuna maraka. Također, usvojene je i rebalans Financijskog plana županijskoga Zavoda za zdravstveno osiguranje.

U idućem razdoblju županijski MUP u suradnji s Općinom Tomislavgrad postavit će dodatni mjerač brzine na magistralnome putu Tomislavgrad – Posušje, točnije na dionici Kovači – Mesihovina, s ciljem sprječavanja prometnih nezgoda na našim cestama.

Spomenuta mjera je inicijativa neovisne županijske skupštinske zastupnice Marije Bagarić, a na zahtjev mještana Mrkodola.

Zastupnica Bagarić je na današnjoj sjednici izrazila nadu da će mjerač čim prije biti postavljen, piše Tomislavcity

Zastupničku inicijativu prenosimo u cijelosti:

Na temelju članka 87. Poslovnika o radu Skupštine Hercegbosanske županije, podnosim inicijativu Vladi Hercegbosanske županije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegbosanske županije i Direkciji cesta.

ZASTUPNIČKA INICIJATIVA

Želim skrenuti pažnju na zabrinjavajuću situaciju vezanu uz sigurnost na magistralnoj cesti M 6.1 u mjestu Mrkodol. U posljednjem razdoblju primijetili smo porast prometnih nesreća na ovoj dionici, što je izazvalo opravdanu zabrinutost među mještanima, posebno roditeljima koji se brinu za sigurnost svoje djece.

Ranije su se nesreće često nažalost završavale tragičnim ishodima, no sada primjećujemo da se opet događaju nesreće koje uzrokuju veće materijalne štete i fizičke ozljede. Očita je potreba za poduzimanjem preventivnih mjera radi smanjenja broja nesreća i njihovih posljedica.

U razgovoru s nekim mještanima koji također izražavaju zabrinutost, ističu se prijedlozi za uvođenje dodatnih sigurnosnih mjera poput instalacije radarskih sustava radi kontrole brzine vozila. Smatram da bi ove mjere značajno unaprijedile sigurnost naših cesta i zaštitile živote naših sumještana.

U tom kontekstu, predlažem implementaciju navedenih sigurnosnih mjera, kao i poboljšanje signalizacije, s ciljem sprječavanja budućih tragedija. Vjerujem da bi ovi koraci znatno unaprijedili sigurnost naše prometne infrastrukture, ali moramo priznati da je ovo veći problem od samog infrastrukturnog prometnog problema, u pitanju su ljudski životi i sigurnost mještana.

Molim da razmotrite ovu inicijativu.

Tomislavcity.com