U Informativnom centru Muzeja bećarca u Pleternici održana je premijera dokumentarnog filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“. Film je nastao na inicijativu KUD-a „Zavičajno društvo Rama Pleternica“ i predsjednika Jure Vidakušića. Istaknuto je kako je izražena želja zabilježiti dugogodišnje putovanje hrvatskog naroda porijeklom iz Rame u neizvjesnost iz napaćene Rame u plodnu Slavoniju u kojoj su pronašli novi dom za svoje potomke. U Slavoniji su stvarana nova blaga, nova prijateljstva i novi život, a doseljeni su Ramci od dolaska do danas duboko u sebi nosili neizbrisiva sjećanja o nekadašnjem životu u rodnoj Rami. Ta sjećanja su Ramci Požeštine, pretežito iz pleterničkog kraja, utkali u knjige, slike i stihove, pa se tako 2009. godine osnivanjem ovoga  KUD-a pojavljuju na javnim manifestacijama, prikazujući običaje starog zavičaja, kulturnu baštinu, ostavštinu djedova i pradjedova, čuvajući je od zaborava te pokazujući tu ljepotu puku i svijetu.

Među gostima na premijeri filma bili su Aleksej Pavlovski, urednik dijela programa za kulturu na Hrvatskoj radioteleviziji, producent Mate Letica iz HRT-a, gradonačelnica Marija Šarić i županica Antonija Jozić.
 


Aleksej Pavlovski je izrazio zahvalnost na pozivu na premijeru filma, da sa svima podijeli trenutak i dojmove s ovog događaja te je podsjetio na ranije snimljen film „Ramci negdje drugdje“ koji je dobio glavnu festivalsku nagradu u Rumunjskoj . -Priča o vama je zabilježena kamerom i ne mora biti zadnja, a u filmu vidim jedan vapaj Ramaca i Ramkinja da se njihova priča sa sretnim završetkom čuje i o njoj  zna, a želio bih da takve filmove još snimite-naglasio je A. Pavlovski.

Gradonačelnica Marija Šarić je pozdravljajući nazočne napomenula kako se u prostoru Muzeja bećarca čuva i njeguje baština, ono najvrednije što imamo. - Zato smo ovdje zbog velike želje Zavičajnog KUD-a Rama da se njihov životni put zapiše, prezentira i sačuva za buduće generacije. Zapis kao što je ovaj film čuva uspomenu o jednom životnom putu Ramaca, a želja za snimanjem filma nastala je još prije nekoliko godina. Čestitam vam  što ste u tome uspjeli, a vrlo je važno otkuda smo došli, što radimo i kamo idemo. Ovaj filmski uradak ostat će za uspomenu svima vama i budućim generacijama-poručila je, među ostalim, gradonačelnica M. Šarić.

Županica Antonija Jozić istaknula je da su Pleternica i Rama prošli svoje križne putove 1945. i 1991. godine.

-To je nešto što povezuje ovaj dio Slavonije i svetu zemlju ramsku. Ovdje se svi osjećamo kao svoji, bez obzira na to odakle je tko došao, a puno je ljudi došlo iz Rame, Hercegovine i Bosanske Posavine, kada je, nažalost, bjesnio rat u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Ono što je bitno je da šaljemo poruku zajedništva, suživota te očuvanja tradicije i baštine koja je prikazana i u ovom filmu. Čestitam vam kao malom Društvu na iskoraku koji ste učinili- poručila je županica. Prije prikazivanja filma prigodan program izveli su članovi KUD-a „Rama“ s diplarom Zoranom Sutonom, a sudionici promocije mogli su čuti žensku i mušku gangu te narodnu pjesmu.

U filmu se govori i o tome kako su Ramci prihvaćeni od domaćeg puka, koliko im vlast pomaže u administrativnim poslovima. Snimljeni su i kadrovi gostovanja KUD-a na pojedinim manifestacijama, sa snimcima televizijskih nastupa i intervjua, sav dugogodišnji rad njegovih članova koji su Hrvatsku i Slavoniju svojim doseljavanjem obogatili kulturološki i etnološki. Producent filma je Zavičajno društvo „Rama“

Pleternica, na čelu s predsjednikom Jurom Vidakušićem, urednik filma i osoba koja je čitala tekst i osmislila sadržaj je Kristina Čuljak. Manji dio teksta čitala je Iva Glibo. Koordinatori projekta bili su svi članovi KUD-a, montažer i kamerman Alen Šajer, a pokrovitelj filma je Grad Pleternica.