Dopredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je kako je ''podla laž'' da Srbija ustupa Francuskoj svoje zrakoplove MiG kako bi završili u Ukrajini, te da je puštena da bi pokvarila njegov predstojeći sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Neprijatelji bratstva Rusije i Srbije ne postoje samo na Zapadu. Ima ih čak i u Rusiji. Na laži koje nas trebaju posvađati s Rusijom, a dolaze iz EU i NATO smo navikli, ali kada dođu iz Rusije iznenadimo se njihovom podlošću i glupošću", istaknuo je Vulin u svom priopćenju.

Reagirajući ''na laži pojedinih ruskih političara'', Vulin je podsjetio da Srbija dvije godine odbija uvesti sankcije Rusiji i da Ukrajini prodaje oružje, te da će tako i ostati.

"Da je predsjednik Vučić htio izdati vjekovno bratstvo, bilo bi dovoljno da uradi bilo šta od ovoga i bio bi miljenik Zapada, a nije. Ostali smo čvrst i dosljedni prijatelj i saveznik Rusije", istaknuo je Vulin, koji prisustvuje ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Napomenuo kako Srbija ima najviše tenkova sovjetskog porekla ili tehnologije u Europi i nijedan nije završio u Ukrajini, naglasivši da ''Srbi ne izdaju''.

Naime, bivša zamjenica predsjednika ruske Dume, Elena Vladimirovna Panina, objavila je kako ''sporazum Francuske i Srbije o nabavi 12 novih višenamjenskih borbenih aviona Rafale za 2,7 milijardi eura sadrži klauzulu o transferu srbijanskih lovaca MiG-29 Francuskoj, nakon čega će isti biti poslani u Ukrajinu''.

''Lovci će biti predani Francuzima u prosincu. Očito je da će ti avioni potom ići u Ukrajinu. Navodno je Moskva već obaviještena o ovoj točki dogovora'', napisala je na Telegramu Panina.

Prema javno dostupnim podacima, Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi, a Panina tvrdi kako se sprema transfer 36 zrakoplova.

Nije poznato koliko neaktivnih aviona MiG-29 Srbija ima u skladištima.

''Malo je vjerojatno da Beograd ima dopuštenje ruskih vlasti za ovu akciju'', ustvrdila je Panina.