Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) poslala je u četvrtak odgovor Sindikatu srednjih škola i Sindikatu učitelja u HNŽ-u, na Prijedlog za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora, u kojem su istaknuli da u ovom trenutku ne postoje uvjeti za pokretanje štrajka, niti za pokretanje procedure za formiranjem mirovnog vijeća jer, kako su naveli, Vlada HNŽ-a ispunjava svoje obveze iz važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja.

"Isplata plaće vrši se sukladno Kolektivnom ugovoru koji propisuje da osnovnu plaću radnika čini vrijednost koeficijenta složenosti poslova pomnožen s utvrđenom osnovicom za osnovnu plaću. Osnovicu za obračun osnovne plaće utvrđuje Vlada i ista je za sve korisnike Proračuna. Odluku o koeficijentima složenosti poslova, uz mišljenje Sindikata, donosi Vlada, a odlukom Vlade od 4. svibnja 2023. godine utvrđeni su koeficijenti za plaće uposlenih u srednjim školama na području HNŽ-a", navodi se u odgovoru Vlade za dva navedena sindikata.

Što se tiče "problematiziranja pitanja povećanja plaće mentora i savjetnika istaknutog u dopisu", iz Vlade podsjećaju kako je "Kolektivnim ugovorom propisano da se promoviranim mentorima i savjetnicima umanjuje nastavna norma".

"Također, isplata otpremnine prilikom odlaska u mirovinu vrši se sukladno Kolektivnom ugovoru u kojem stoji da radnik ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu kako je to definirano u važećoj Uredbi Vlade o naknadama i drugim materijalnim pravima koja nemaju karakter plaće", napominju iz Vlade.

Ističu kako je Vlada HNŽ-a, kao poslodavac, opredijeljena za stvaranje dostojanstvenih radnih uvjeta svih djelatnika u skladu s važećim zakonskim propisima i proračunskim mogućnostima.

"Smatramo kako u ovom trenutku ne postoje uvjeti za pokretanje štrajka niti za pokretanje procedure za formiranjem mirovnog vijeća sukladno važećem Zakonu o mirnom rješavanju radnih sporova i Zakonu o štrajku, zbog toga što Vlada HNŽ-a ispunjava svoje obveze iz važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u HNŽ-u", ističu iz županijske Vlade.

"Prije poduzimanja bilo kakvih daljnjih koraka i donošenja odluka, molimo da sindikati dostave stav vezano za važeći Kolektivni ugovor u smislu njegova važenja, odnosno raskidanja (otkazivanja) i otpočinjanja pregovora radi donošenja novog. Razumijemo opredijeljenost sindikata i zalaganje da svojim članovima osiguraju što bolji životni standard, ali smo uvjereni kako je odgovorna politika i zalaganje svih socijalnih partnera jedini alat za ostvarivanje svima zajedničkih ciljeva i rješavanje spornih pitanja", stoji u priopćenju Vlade HNŽ-a.