Kosovske vlasti zatvorile su u petak pet paralelnih srpskih općina na sjeveru zemlje - dijelu koji je naseljen većinom Srbima - priopćio je kosovski ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi.

On je rekao da paralelne srpske općine rade pod rukovodstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dalekosežne posljedice

Krasniqi je naveo da su zatvorene općine Kosovski okrug Mitrovica, paralelna općina Mitrovica, paralelna općina Zvečan, paralelna općina Zubin Potok i paralelna općina Leposavić.

Direktor Ureda za Kosovo u Srbiji Petar Petković priopćio je da će zatvaranje srpskih institucija na sjeveru Kosova imati "dalekosežne posljedice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

"Albin Kurti je ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na sjeveru pokrajine, koje nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO", rekao je Petković, i dodao da međunarodna zajednica proteklih mjeseci "uporno ponavlja" da Priština treba što prije da osnuje Zajednicu općina sa srpskom većinom.

Kako je poručio, zatvorene institucije omogućavale su Srbima na Kosovu "minimum javnih usluga i egzistencije, od socijalnih davanja, preko plaća i mirovina".

Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice

"Ovo je očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice", rekao je Petković.

Ranije ove godine, kosovske vlasti su zatvorile još sedam paralelnih srpskih općina u drugim djelovima zemlje, kao što su Prizren, Peć, Suva Reka, Istok, Klina, Orahovac i Dragaš.

"Institucije Republike Kosovo nude usluge svim građanima, bez razlike. Prava su adresa za sve zahtjeve i potrebe naših građana. Ostajemo posvećeni što je moguće više usluga s najvišim kvalitetom", rekao je Krasniqi.

Kosovska policija je ranije priopćila da je na zahtjev Ministarstva uprave i lokalne samouprave sprovela policijsku akciju u četiri općine na sjeveru Kosova.

"Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti i zaustavljanje aktivnosti u pet objekata koji su korišćeni kao nelegalne komune, a koji su u suprotnosti s ustavnim pravnim poretkom", priopćila je policija.

Vlada Kosova je u više navrata govorila da ukidanjem paralelnih srpskih institucija pokušava da uspostavi red i zakon, posebno na sjeveru Kosova naseljenog većinom Srbima.

Nelegalne institucije

Četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru, Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, predvode albanski gradonačelnici od svibnja prošle godine, kada su preuzeli dužnost na lokalnim izborima koje je bojkotiralo većinsko srpsko stanovništvo.

Lokalni Srbi su - iako su dobili peticiju za opoziv gradonačelnika - kasnije bojkotirali proces, na što je pozvala Lista Srbija, najveća stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku dlužbenog Beograda.

Na Kosovu postoje općine, javna poduzeća i poduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno financira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mjestima u kojima živi srpska zajednica.

Prema zakonima na Kosovu, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali taj sporazum još nije u potpunosti sproveden.

Srbija je u proračunu za 2024. povećala sredstva za rad paralelnih institucija na Kosovu, poboljšanje života građana, informiranje, ali i za podršku sveštenstvu i monaštvu na Kosovu.

Također podržava rad Prištinskog univerziteta sa sjedištem u Sjevernoj Mitrovici i ulaže u ekološke projekte, prenosi RSE.