Štetočine koje se hrane biljkama drže vrtlare budnima noću dok traže učinkovite načine da spase svoje usjeve. Jedan od najneugodnijih insekata su lisne uši, koje se nažalost često pojavljuju u našim vrtovima.

Ovaj mali, neupadljivi kukac može uništiti sve napore i naporan rad uložen u dobivanje bogate žetve. Srećom, postoje provjereni načini za borbu protiv dosadnih štetnika bez upotrebe kemikalija.

Lisne uši – veliki problem u vrtu

Lisne uši su prilično neugledne – obično nisu veće od 2-3 mm i dolaze u raznim bojama, uključujući svijetlozelenu, zbog čega ih je često teško vidjeti. Međutim, mogu početi masovno napadati biljke u vrtu, sisati im sok i uzrokovati njihovu smrt.

Hrane se povrćem (uključujući rajčice, krastavce, paprike, zelenu salatu i kupus), kao i voćkama, ukrasnim grmljem i cvijećem – uključujući i ono na balkonima iu loncima.

Lisne uši se brzo razmnožavaju i šire na druge biljke, a prenose ih i vjetar i životinje. Primijetimo li pojavu ovih štetnika u vrtu, moramo odmah upotrijebiti provjerene metode borbe protiv njih.

Tako ćete se oduprijeti napadu lisnih uši

Prije svega, vrijedi poduzeti korake za sprječavanje napada lisnih uši i smanjenje njihove populacije. Zasadimo u vrtu lavandu, metvicu i pelin – posebno oko kultiviranih cvjetnjaka. Njihov intenzivan miris odbija ove nametnike. U vrt uvedimo i bubamare, prirodne neprijatelje lisnih uši. Riješimo se mrava – oni podržavaju lisne uši.

Ako se želimo boriti protiv ovih insekata, možemo pokušati mehaničkom metodom, koja se sastoji u ručnom uklanjanju lisnih uši s biljaka. U slučaju napada ovog kukca bolje je koristiti prirodne sprejeve pripremljene od običnih biljaka i kućne pripravke.

Ekološka sredstva protiv lisnih uši

Pri uzgoju vrta brinemo o zdravim biljkama pa izbjegavamo kemikalije. Srećom, postoje prirodni i potpuno organski načini borbe protiv lisnih uši koji su sigurni za biljke, životinje i ljude.

Protiv lisnih ušiju odlično djeluju pripravci s češnjakom i lukom. Zgnječite 4 češnja češnjaka, prelijte s 1 litrom mlake vode i ostavite sa strane, zatim ocijedite i temeljito poprskajte biljke. Za prskanje možemo koristiti i uvarak od luka. 75 g povrća preliti sa 10 litara vode i kuhati pola sata, ohladiti i prskati.

Još jedan prirodni lijek za lisne uši je pasta od koprive. Kilogram mljevenih izdanaka mlade koprive preliti vodom i ostaviti da fermentira nekoliko dana. Gotovu otopinu razrijedimo u omjeru 1 prema 10 s vodom, poprskamo biljke i koristimo kao gnojivo za zalijevanje.

Kućne metode borbe protiv lisnih uši

U borbi protiv lisnih uši možemo koristiti i kućna sredstva koja svatko ima pri ruci. Odlično djeluje obični sivi kalijev sapun koji se može koristiti kao sprej, pri čemu treba držati omjer sapuna na 5 litara vode (po mogućnosti tople da se sapun dobro otopi).

Protiv lisnih uši možemo upotrijebiti i ocat, razrijeđen s vodom u omjeru 1 prema 10. Drugo sredstvo je soda bikarbona – dovoljna je žličica praha na dvije čaše vode.

Navedene mjere možemo i kombinirati kako bismo povećali učinkovitost prskanja. Na primjer, možemo dodati malo sivog sapuna u otopinu octa. Time ćete se zauvijek riješiti lisnih uši.