Na svojoj 144. plenarnoj sjednici, koja je održana 30. svibnja 2024. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u skladu s članom 83. stav (1) Pravila Ustavnog suda BiH, izabrao dosadašnju sutkinju Seadu Palavrić za novu predsjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čiji mandat počinje 1. lipnja 2024. godine.

Izborom nove predsjednice prestao je mandat dosadašnje predsjednice Valerije Galić.

Nadalje, na ovoj sjednici Ustavni sud je, u skladu s čl. 81, 83. i 86. Pravila Ustavnog suda, izabrao novog predsjednika i potpredsjednike budući da je mandat sadašnje predsjednice Ustavnog suda Valerije Galić i potpredsjednika Ustavnog suda (Mirsada Ćemana i Helen Keller) okončan. Za novu predsjednicu Ustavnog suda izabrana je Seada Palavrić, čiji mandat počinje 1. lipnja 2024. godine. Za potpredsjednike Ustavnog suda izabrane su Valerija Galić i Angelika Nußberger, čiji mandat počinje 1. lipnja 2024. godine.

U skladu s članom 82. Pravila Ustavnog suda, na današnjoj plenarnoj sjednici novoizabrani sudac Ustavnog suda Marin Vukoja je dao i potpisao svečanu izjavu, čime je preuzeo dužnost suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kako bi omogućio daljnje nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda, Ustavni sud je usvojio Odluku o dopuni Pravila Ustavnog suda BiH tako da se u Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iza člana 99. (Prestanak funkcije) dodaje novi član 99.a), koji glasi:

„Član 99.a) (Izuzetno produženje mandata suca) (1) Izuzetno, ukoliko nadležni organ ne izabere suca do dana prestanka mandata suca zbog starosne dobi, taj sudac će nastaviti vršiti sudsku dužnost sve dok nadležni organ ne izabere novog suca u smislu člana 99. ovih pravila i dok novoizabrani sudac ne preuzme dužnost u skladu s članom 82. ovih pravila.