Amerikanci obožavaju one svoje debele, tuste palačinke, ali mi ovdje volimo sasvim dugačije - naše su delikatne poput fine čipke, prozračne poput oblaka, mekane da se tope u ustima... Odnosno, trebale bi takve biti ako znate sve trikove za njihovu pripremu.

Palačinke koje odgovaraju gornjem opisu ne moraju vam biti nedostižan cilj - dovoljno je sasvim malo preinačiti recept koji inače koristite (mi vam za svaki slučaj nudimo svoj). Ono što ćete napraviti je dio mlijeka zamijeniti jednim drugim omiljenim napitkom... Ne, nije riječ o mineralnoj, uostalom poznajete li uopće nekoga kome je to omiljeno piće?

Mislimo na pivo. Da, na pivo i evo zašto: upravo taj sastojak učinit će da tijesto bude puno sitnih mjehurića koji će se za vrijeme pečenja pretvoriti u onaj karakteristični čipkasti uzorak kojim se mogu pohvaliti samo pravi majstori u pečenju palačinki.

Ako se bojite da će se pivo osjetiti, a neće, malo pojačajte količinu sredstava za aromu, poput ruma, vanilije, cimeta, narančine korice - što već volite dodati u tijesto za palačinke. Ipak, klonite se tamnih piva i drugih vrsta ovog pića izrađene arome, a ako volite dašak citrusa u slatkim jelima, vaš najbolji izbor je radler.

Palačinke s pivom

Sastojci:

180 g brašna
150 ml piva
75 ml mlijeka
50 g maslaca
1 žličica ruma
2 jaja
1/2 vrećice vanilin šećera
prstohvat soli

Priprema

Rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. Dobro izmiješajte jaje s brašnom i mlijekom, dodajte otopljeni maslac i pivo pa smjesu ujednačite. Preporučljivo je miješanje obaviti ručno, kuhačom, osobito nakon dodavanja piva.

Ako je tijesto previše gusto, dodajte mu i oko 70 ml vode, vode pa primiješajte i provjerite jeste li zadovoljni gustoćom - po potrebi dodajte još malo. Ostavite tijesto da se odmori dvadesetak minuta pa pecite palačinke na nauljenoj dobro zagijanoj tavi.