Kada su vani ovako visoke temperature, vruće je i sparno čak i preko noći, postavlja se pitanje - kada zalijevati vrt? Ujutro ili navečer? Među vrtlarima postoje različita razmišljanja koji je ispravan odgovor na ovo pitanje, a neki se kunu u zalijevanje toplom vodom.

- Svakako je bolje vrt zalijevati ujutro nego navečer - objašnjava za N1 Slovenija Miša Pušenjak, stručnjakinja za povrtlarstvo i poljoprivredu s Kmetijsko-šumarskog zavoda u Mariboru.

- Ujutro se tlo ohladi, a i voda ako se drži u posudama, što znači manji šok za tlo i za biljke. Jutarnje navodnjavanje je učinkovitije, jer biljka apsorbira hranjive tvari iz tla od jutra do podneva. Moramo voditi računa o suncu, a ne o vremenu na satu, a ono ih poslijepodne sintetizira - dodaje.

Savjetuje da se biljke nikako ne zalijevaju u najtoplijem dijelu dana.

- Biljke nikako ne smijemo zalijevati danju, čak i ako uvenu. Ako ih u to vrijeme namačete ili zalijevate hladnom vodom, to može biti pogubno, a lišće ćete opeći ako ih prskate hladnom vodom po vrućem danu - kaže Pušenjak i dodaje da su vlažne biljke osjetljivije na bolesti i štetočine.

Pušenjak ističe da je navodnjavanje kapanjem puno bolje za biljke nego zalijevanje kantom.

- Ako imamo bunar ili drugi izvor hladne vode, preko dana ga ostavimo u odgovarajućoj posudi u hladu, nikako na suncu." Voda ne smije biti ni topla ni vruća, ali ne smije biti ni hladna, negdje između 20 i 30 stupnjeva - kaže Pušenjak i upozorava da se ne smije zaboraviti crijevo u kojem se voda može jako zagrijati.

- Moramo pričekati da biljke ‘dođu k sebi‘ prije večernjeg zalijevanja. Nemojte ih zalijevati rano navečer, ali svakako pričekajte da temperatura padne ispod 30 stupnjeva, odnosno za vrijeme toplinskog vala to može biti tek iza 22 ili 23 sata - upozorava, a prenosi Krstarica.

Biljke koje se nikako ne smiju zalijevati po lišću su plodne biljke - rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, bundeve, tikvice... No za salatu i kupus, ako su velike vrućine, Pušenjak čak savjetuje da ih zalijevate i po lišću. Ujutro - jer će ohladiti biljku.