Pregovori između predstavnika Sindikata osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku, i predstavnika Vlade HNŽ-a otpočeli su u petak.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNŽ-u Josip Milić kazao je kako im je drago što su pregovori otpočeli te istaknuo kako su dobili novu ponudu Vlade.

''Vlada je ponudila isplatu jednokratne pomoću u visini od 1000 konvertibilnih maraka, zatim povećanje od 5 posto od 1. siječnja 2025. godine, a što se tiče napredovanja mentorima povećanje od 5 posto, savjetnicima 8 posto te vraćanje promoviranih mentora i savjetnika automatizmom u pravo'', istaknuo je u izjavi za Fenu Milić.

Po Milićevim riječima, ponudu Vlade će proslijediti svojim članovima i očekuju preko vikenda glasovanje te će se u ponedjeljak znati odgovor članstva o tome prihvaćaju li ponudu Vlade ili pak kreću u prosvjede i štrajk.

Naime, Sindikati osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku ranije su najavili kako će 4. rujna stupiti u generalni štrajk nakon održana dva štrajka upozorenja i dva prosvjeda te višemjesečnih pregovora iz županijske vlade koji su ranije, prema tvrdnjama sindikata, nudili povećanje plaće za 2,5 posto.