Perilice rublja i suđa važni su uređaju u svakom domu jer uvelike olakšavaju svakodnevno čišćenje i pranje. Dakako, ovisno o veličini kućanstva, vaša perilica može biti višestruko korištena u jednom danu, osobito ako imate djecu. Zato i perilice treba s vremena na vrijeme pošteno očistiti, osobito ako primijetite čudne mirise ili sloj narančaste boje. Ne brinite postoji rješenje.

Različita jela, različite reakcije

Ako posuđe postaje narančasto, problem može biti u posuđu, točnije lošoj glazuri ili nedostatku iste. Plastično posuđe i melamin vrlo su osjetljivi na pigmente boje u hrani. Zato je određenu vrstu posuđa bolje prati ručno.

Ako ste stekli naviku podgrijavati špagete i umak od rajčice u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici, vjerojatno ste primijetili kakav utjecaj imaju rajčice na vaše posude. Umaci od rajčice poznati su po tome da uzrokuju mrlje na posuđu, osobito ako postoji veći vremenski razmak između njihovog slaganja u perilicu posuđa i pokretanja ciklusa.

Ako imate problema s bojom posuđa, možda ćete morati biti oprezniji prije nego što ga stavite u perilicu. Ipak, nemojte biti previše oprezni, jer posuđe mora imati nešto taloga da bi perilica posuđa ispravno radila, to se posebno odnosi na novije modele. Ali ako ste ljubitelj šalše i druge hrane na bazi rajčice, to je posuđe koje želite isprati prije nego što ga stavite u uređaj.

Za mnoge probleme, dodavanje limunske kiseline u posudu za deterdžent i puštanje prazne perilice posuđa u normalni ciklus, nakon čega slijedi još jedna prazna perilica s vašim uobičajenim deterdžentom u normalnom ciklusu, ublažit će dio mrlja. Ali mrlje poput rajčice neće reagirati na to, a izbjeljivač se ne savjetuje, ali budite uvjereni da će ove mrlje od rajčice s vremenom izblijediti. I uvijek obratite pažnju na područje odvoda u perilici posuđa; redovito čistite ostatke i tu i tamo pokrenite prazan ciklus kako bi stroj bio zadovoljan. Redovito pokretanje normalnog vrućeg ciklusa sa zdjelom bijelog octa koja se može prati u perilici posuđa na gornjoj rešetki učinit će čuda za uklanjanje masnoće, mrlje i uklanjanje neugodnih mirisa.

Izvori tvrde i mineralne vode

Voda dolazi s prirodnim mineralima, a čak i ako su prisutni fluorid ili klor, to može biti tvrda voda ili sadržavati željezo. Voda iz bunara je poznata po tome što ima više minerala, što nije nužno loše, zdravstveno gledano, ali može ostaviti traga na zidovima kade, perilicama posuđa, pa čak i posuđu.

Obično će to biti više smećkasta nego crvena ili narančasta mrlja. Neke perilice posuđa imaju značajku tvrde vode koja omekšava vodu prije nego što se koristi u ciklusu, dok drugi koriste deterdžente za omekšavanje vode i uklanjanje ostataka. Ovi deterdženti pomažu održavati strojeve čistima iznutra koristeći sastojke na bazi natrija kao što su natrijev citrat i natrijev karbonat.

Narančaste naslage u perilici posuđa

Biofilm je onaj narančasti sloj koji možete imati u kupaonicama, a čest je i u perilicama posuđa. Uzrokuje ga Serratia marcescens, bakterija koja ima ono što se naziva "ljepljiva stanična matrica", što znači da se razvija kao kolonija i lijepi zajedno, pa izgleda kao ružičasta ili narančasta sluz koja muči vaš WC, kadu i perilicu posuđa. Nažalost, uporna je i teško ju je eliminirati.

Ove bakterije vole masne ostatke — tako da masnoća koja dospije u vašu perilicu posuđa iz hrane i ostane pomažu joj da napreduje. Općenito nije štetna, ali osobe s oslabljenim imunitetom i djeca mogu biti osjetljivi na infekcije, stoga ju nemojte ignorirati. Perilicu je potrebno očistiti i dezinficirati, ali nemojte koristiti izbjeljivač jer može oštetiti vašu perilicu posuđa.