Biljkama u vrtu je potrebno tlo bogato hranljivim materijama da bi uspijevale. Ako je tlo, na primjer, siromašno kalcijem, to će utjecati na povrće u vrtu, a posljedice će biti vidljive. Zašto se javlja nedostatak kalcija u ​​rajčici i paprici i kako ga razlikovati od drugih biljnih problema? Što treba uraditi da biste sačuvali berbu?

Razlika između nedostatka kalcija i opekotina od sunca

Kalcij je neophodan za dobivanje bogatog i zdravog usjeva povrća. Ako nedostaje, efekti će biti vidljivi na nivou biljke. Što se tiče rajčice i paprike, nedostatak kalcija se manifestira slično. Na povrću će se pojaviti neke crne točke koje će se povećati, a povrće više neće biti dobro za konzumaciju.

Često se ove točke pogrešno smatraju drugim problemima biljaka, kao što su opekotine od sunca. Za razliku od problema izazvanih jakim suncem ili sušom, nedostatak kalcija se pojavljuje kao crna točka, a ne žuta. Posebnost je i to što sunce izaziva opekotine na gornjem dijelu povrća, dok će nedostatak kalcija biti vidljiv na donjem dijelu.

Zašto se nedostatak kalcija javlja kod rajčice i paprike

Najčešće, nedostatak kalcija se javlja na zrelom povrću, neposredno prije nego što se bere. Biljka možda više nema dovoljno hranljivih materija na nivou korijena da podrži potpuno sazrijevanje plodova.

Razlog zašto se ovaj problem javlja je taj što je apsorpcija kalcija povezana s elementima koji utječu na ekstrakciju vode biljke iz zemljišta. Nedostatak vode, čak i kratkoročno, dovest će do toga da biljka ne dobije dovoljno kalcija. Kao rezultat, povrće će biti ugroženo. S druge strane pretjerano zalijevanje može uzrokovati gljivična oboljenja na listovima rajčice.

Što možete učiniti da spriječite ili riješite problem nedostatka kalcija:

Ako su biljke u sunčanoj prostoriji, uvjerite se da je dobro provjetrena.

Malčiranje biljaka pomaže razvoju adventivnih korjena – Malčiranje je korisno i zato što sprječava da kapljice vode padnu na lišće biljke, te se tako smanjuju gljivična oboljenja.
Biljke treba zalijevati češće, ali istom količinom vode.
Sustavi za navodnjavanje kap po kap su idealni.
Primjena đubriva na bazi kalcija. Primjenjuju se tijekom vegetacijskog perioda i potrebno je 2-5 aplikacija, u razmaku od 10 dana.

Agrosavjet.com